bugün

ahlak kavramından ne anladığına bağlı diye cevaplanabilecek bir soru.
bir müslüman olarak, ahlak - ahlaksızlık ya da iyi - kötü mücadelesinin inançlarla değil bizatihi insanlıkla ilişkilendirilmesi gerektiğini düşündüğüm durumdur.
hoşgörü dinini benimseyip, ateistleri yaftalayanlardan çok daha fazla vardır. yok hayır, ateist değilim, insanım sadece.
ahlak= din'midir? sorusunu da beraberinde getiren soru.
ahlak allah için midir, yoksa ahlak insan için midir? sorusunu beraberinde getirendir.
ahlak kavramı ateistlerin içerisindedir.

çünkü onlarda allah korkusu olmadığı için kendi ahlak olgularını düzenlerler ona göre yaşarlar. kendilerine göre ahlaklılardır ama toplum ahlak anlayışıyla onların ahlak anlayışı uyuşmayabilir.
Ahlak ne zaman din ile bir bütün oldu? diye sormak daha mantıklı gelir, öncelikle tek tanrılı dinler olan, yahudilik, hristiyanlık ve islamiyet, genel-geçer bir ahlak yasasının bulunduğunu kabul eder. Ahlak birey için iyi veya kötü tanımını içeren bir sözcüktür buna rağmen vurgulayarak söylüyorum birey için, dinlere göre göreceli bir kavramdır insan düşünebilen bir canlıdır kimin iyi veya kötü olduğunu ya da neyin insan iradesi kendini yönetecek kadar zekası vardır.

ateistlerde ahlak var mıdır?

Ateist inançsızdır, dini kabul eden ama ahlaksız olan milyonlarca insan var ve her gün bunlar ile birlikte yürüyoruz, birlikte toplu taşıma araçlarını kullanıyoruz, nasıl ki islamiyeti veya diğer tek tanrılı dinleri kabul edipte ahlaksız olan insan var, ateistliği kabul edipte ahlaklı olan insan var. Bunu yargılamak veya fişlemek kimseye düşmez.

Not; Gel gelelim bu fişleme konusuna madem herkes özgürlükten bahsediyor lakin kimse bu davranışlara saygı duymuyor. Burada insan özgürce ifadelerini satırlara dökmelidir. Ve yolda veya nerede olursa olsun etrafta güzel bir hatun görünce salyası akan insanlar gelipte burada kimseye ahlak dersi vermesin kimse gerizekalı değil herkes neyin iyi neyin kötü olduğunu çok iyi biliyor. Fişleme konusunda ise bu durum iyice rahatsız edici olmaya başladı.

Saygılarımla...
denizde kum ateistlerde ahlak hacı. adamlarda ahlak gani böyle sıfatlarından ahlak akıyor elemanların. da bu bizi niye gerer anlamıyorum. bizim için hani "leküm diniküm veliyedin"di.
her insan kendi fıtratı üzerine doğar. hangi dinden ırktan mezhepten olursa olsun her insan ahlak ve vicdan özelliklerine sahip olarak doğar. bazıları bu duyguları kullanması bilir, bazıları bilemez. bunun Müslümanlık'la, ateistlikle, Yahudilik'le alakası yoktur.
ahlaki bir olay yoktur, olayların ahlaki yorumlamaları vardır. kavram kişilere ve görüşlerine göre değişir. kimini göre mini etek çağdaşlıktır kimine göre ise aşüftelik. yani bu atesti cehennemle korkutmaya benzer.
cehennemde yanmaktan korktukları, hurilerle sevişmenin hayali vb. için bazı şeyleri yapmayı engelleyenlere nazaran kendi değerleri gereği hırsızlık yapmıyor, elalemin karısına kızına bakmıyor, hak yemiyor, hakkını yedirtmiyor, ite-köpeğe boyun eğmiyor..... kendi değerleri için ve bunu sırf kendi isteği ile yaptığı için en çok ahlaklıyım diyen birilerinden çok daha ahlaklıdır bu ateistler.

hem ahlak din iman diyerek ortada dolaşan yandaş beslemeleri, sübyancıları, hırsızları, beyinsizleri, biatçıları, köpekleşmeyi aşk sananları düşününce ateist olası geliyor insanın ya buna toplum ahlakı izin vermiyor işte.

o nedenle ateist değiliz.
ahlaklı olup da bizim bildiğimiz müslamanlara benzemeyen bu dincilerin dininden ise hiç değiliz.
fazlasıylan vardır.
(bkz: #11451729)
vardır.
vardır tabikide. Hatta bazen dindar geçinenlerden bile çok vardır. inanç başka şeydir, ahlak başka şey. Bi insan hem müslümanım der, hem de ahlaksız olabilir. Hem namaz kılıp hem haksızlık-adaletsizlik yapabilir. Hem ateistim deyip hem dürüst, ahlaklı olabilir. Bunlar tamamen farklı şeyler. Tek tek ele almak gerekir. Hepsini aynı kefeye atmak yanlış olur...
elbette vardır.ahlak noktasında ateistler ile müslümanlar olarak insanları ayırt edemezsiniz.bu cehalettir.örneğin tevfik fikret'in ahlak açısından çağdaşı mehmet akif'ten farkı yoktur.

bu sorunun dinlerle ilgili tartışmalardaki yeri alakası nedir ? anlamak güç.islam'ın insana vermek istediği şey insanlara tecavüz etmemek,küfür ettirmemek gibi ahlaklardan ziyade yaratıcının varlığıyla ilgili olan ahlaktır.evet aynı kelime kullanılıyor fakat bu 2 ahlakı birbirinden ayırmak gerek.islam'a özgü güzellikler demek olan ahlak ile evrensel değerler olan ahlak ham zihinde çakışınca ortaya bu tip lüzumsuz sorular çıkıyor.kimi müslüman da şerefsizdir onlar düşünsene allaha inanmıyor dilediğini yapar lan falan diye katılıyor muhabbete.sonra çık işin içinden.
ahlak kavramının evrensel olduğunu düşünen ve çeşitli inanç/inançsızlık biçimlerine mensup insanlarda bulunup bulunmadığını merak eden kişinin sorduğu sorudur. ayrıca sorunsal diyenin ağzına kürekle vurma isteği uyandıran bir kullanımdır.
ateist, müslüman, hristiyan vs. bilmemde. insanlarda azıcık düşünceye saygı varmıdır?
vardır diye yanıtlanabilecek sorudur.
Ahlak, inançla değil, karakterle alakalıdır.
elalemin allah ile arasındaki ilişkiye karışan orospu çocuklarından daha çok vardır. ulan ben de müslümanım, oturup da bir ateisti eleştirdiğimi, bir hristiyana sövdüğümü, bir budiste saldırdığımı hatırlamıyorum. sizin beyninizi neyle siktiler ben anlamıyorum ki!
ahlak, ilahi dinlerin getirdiği bir kavram değildir. insanların toplum halinde yaşamaya başladıktan sonra tecrübeler sonucunda oluşturdukları kurallardır. ilahi dinler sadece bu kurallar üzerine kurulmuştur. hatta bir rivayette ilahi dinlerin yüzyıllar önce ortaya çıkan budizm felsefesi ve öğretileri üzerine kurulduğu söylenir.
(bkz: ateistlerde allah var mıdır)
Turkiyenin en onemli sorunudur aslinda olmasi gereken baslik ''neden herkeste dinin ibadet yonu varda ahlak yonu yok'' olmaliydi!
şu zamanda ateistin ahlakından değil dini olanın ahlakından şüphe etmek gerekir. zira artık din ahlaksızlıkların, şerefsizliklerin maskesi olarak kullanılmakta.
elbet vardır. ahlakın tek kaynağı dindarlık değildir, ateistlerin de belli ölçütleri vardır. ateist değilim.