bugün

arnold joseph toynbee ingiliz tarihçi. tarihin konusunun kültürler olduğunu söyleyen, kültürlerin ise dinamik yapılar olup, özelliklerini yaratıcı kişilerden aldığı, dolayısıyla tarihin kültürler hakkında olumlu ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunmak yerine, kültürleri anlamaya çalışması gerektiği düşüncesiyle seçkinleşen tarih felsefecisidir.
Tarihte 2.5 tane imparatorlugun kuruldugunu, varoldugunu ileri surmustur. buna gore bu imparatorluklardan biri kulturu ve medeniyetiyle yuzyillarca yasayan osmanli, digeri ise roma imparatorlugudur. Geriye kalan bucuk ise ingiliz imparatorlugudur.
(bkz: antik yunan/@vakur)
manyağın tekidir, okuyun adamın makalesini türklerin ancak bir tüki kültürel devlet kurarak hayatta kalabileceğiniz söyler. yani adam turancı manyağın teki... bir de türk bile değil.
toynbee, insan olmanın zorluğuna dikkat çekerek şöyle der: 'insan kendi bilinçli ve ruhsal bir varlığı bulunan bir hayvan olmak gibi şaşırtıcı ve utandırıcı bir konumda bulur.' ve ekler: 'saygınlığın kaybı konusundan doğan utanç ve gerçekten saygınlığı kaybetmenin neden olduğu aşağılaşma (bayağılaşma) yalnızca insanlara özgü sıkıntılardır. insan ; bir saygınlığa sahip olduğunu ve eğer bunu sürdürmeyi başaramazsa insan düzeyinin altına düşeceğini içtenlikle hissetmektedir. insanın saygınlık duygusu, fizyolojik olarak hayvansal bir varlığı olmasına karşın, buna ek olarak ruhsal varlığının onaylanmasıdır.insan hayvansal organ ve işlevlerini yerine getirmek için kendine kurallar koyarak, insanlığını ortaya koymakta ve korumaktadır.'
kesinlikle okunulası eli öpülesi kendi aklıyla düşünebilen insandır.
Arnold Joseph Toynbee ingiliz tarihçi. Tarihin konusunun kültürler olduğunu söyleyen, kültürlerin ise dinamik yapılar olup, özelliklerini yaratıcı kişilerden aldığı, dolayısıyla tarihin kültürler hakkında olumlu ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunmak yerine, kültürleri anlamaya çalışması gerektiği düşüncesiyle seçkinleşen tarih felsefecisidir.

--spoiler--
Hayatı

14 Nisan 1889'da Londra’da dünyaya geldi. Winchester, Balliol Koleji ve daha sonraları öğretim kadrosu içinde yer alacağı Oxford'da eğitim gördü. Birinci Dünya Savaşı çıktığında ülkesinin edebiyatçılarından birçoğu gibi o da savaş bakanlığına bağlı propaganda bürosunda çalıştırıldı. Bu esnada birçok propaganda eserine imzasını attı. Bunların arasında o zamanlar ingiliz imparatorluğu ile harp halinde bulunan Türkiye’yi ilgilendiren kitaplar da bulunmaktaydı.

Daha sonraları, Londra Üniversitesindeki Bizans ve Modern Yunan Dili, Edebiyatı ve Tarihi üzerine Koraís kürsüsünün kurucu profesörü olarak göreve başladı. 1921 yılında, mevcut görevinden izin alarak "Manchester Guardian" adına Anadolu'daki Türk-Yunan savaşını yerinde izledi ve Yunan birliklerinin giriştiği vahşet hareketlerini bu gazetenin okurlarına aktardı. Dönüşünde, Türkiye’de ve Yunanistan’da Batı Meselesi adlı eserini kaleme aldı. Bu kitap Mustafa Kemal önderliğindeki Milli Türk Ordusunun Yunan kuvvetlerini bozguna uğratmalarının hemen öncesinde, 1922 yılının yazında yayınlandı. Toynbee’nin bu yazıları ve Türklerin davasına karşı giderek artan sempatisi Koraís kürsüsünün finansmanına katkıda bulunan Yunan hükümetinin ve destekçilerinin tepkisini çekti. baskı ve suçlamalardan bunalan Toynbee 1924 yılında kürsüden ayrıldı. Daha sonra, Kraliyet Uluslararası ilişkiler Enstitüsünde 1955 yılında emekli oluncaya dek çalışacak ve önemli eserlerini bu kurumda kaleme aldı.

22 Ekim 1975'te hayatını kaybetti.

Eserlerinin Özellikleri

Toynbee, tarihçinin insan türünün birtakım temel bölümlerinin yaşamlarını ele aldığı, toplum denen söz konusu varlıkları seçip incelediğini dile getiren Toynbee, tarih araştırmacısının toplumlar arasındaki ilişkileri yalnızca belli kavram ve kategoriler altında incelediğini savunur.

Kendisi bilhassa Yunan ve Doğu Medeniyetleri üzerine önde gelen tarihçilerden biri olup eserlerinde ehliyetli bir bilim adamı tarafından yapılan yüksek kaliteli yorumların ağırlığı hissedilir. Ufkunun genişliği ve anlatım gücü, dünya tarihini 26 medeniyete bölerek, yükseliş ve çöküşlerini "tehlikelerle yüz yüze gelme ve bunlara cevap verme" dönemlerine göre analiz ettiği, en önemli eseri olan, on iki ciltlik A Study of History - Tarih bilinci isimli eserinde de görülmektedir.
--spoiler--
bu adamın yazdıklarına 'türkler ve osmanlı hakkında müspet/menfi yorum yaptı o yüzden iyi/kötü' diye yorum getirme sığlığının yapılmaması gerektiğini düşündüğüm bir alimdir. a study of history adlı eserinde mesela, ki türk tarihi ve osmanlı sıkça yer alır, türkler ve osmanlı hakkında yazdıklarının yanında olaya bakışı ve ele alışı irdelenmelidir. ayrıca yazdığı (belki de yazmak zorunda kaldığı) bir kaç saçma iftira eseri dışında, türkler ve osmanlı imparatorluğu'na dair gayet müspet tavır alan bir mütefekkirdir.
Arnold Joseph Toynbee (14 Nisan 1889, Londra 22 Ekim 1975), ingiliz tarihçi.
önemli bir medeniyet tarihçisidir. temel varsayımı şu şekildedir;

tarihte 26 tane medeniyet vardı. bunlardan 16 tanesi öldü, 10 tanesi yaşıyor. lakin bu on medeniyetten dokuz tanesi batı medeniyetinin hakimiyeti altına girecektir.

medeniyet okumasında geçmişe yönelik olarak çoğulcu fakat geleceğe yönelik olarak tekilcidir.
görsel
Meşhur tarihçidir.