bugün

kutsal bir süreci içeren dönemdir. pek çok derviş, mürşîd, mürîd anadolu' yu zararlı otlardan arındırırcasına temizlemiştir. başta yûnus emre ve ahmet yesevî olmak üzere, adının buralara madden ve mânen sığamayacağı birçok önemli ehil insanı bu işe gönül vermiştir. bu topraklar sevgiyle, inançla yoğrularak bugünlere gelmiştir. bu kıymetli süreci bir nebze olsun tanımak isteyenlere önerilecek kitaplar da mevcuttur. (bkz: can ocağında pişen aş)
"anadolu'nun islamlaşma sürecinde tasavvuf inancının etkisi büyük olmuştur. tasavvuf düşüncesi; yaratılan her şeyi yaratandan ötürü sevmek, maneviyata daha çok önem vermek, dünyadaki zevklere ve nefse tutsak olmamak, karşılıklı sevgi ve dostluk kurmak esaslarına dayanmaktadır. bu süreçte tasavvuf inancını benimseyen (mutasavvuf- sufi) ve bu alanda eserler veren sufi vs alimlerin de etkisi oldukça fazladır.

bu alimler içinde önde gelen isimler de şu şekildedir:

- hacı bektaş-ı veli
- yunus emre
- hacı bayram-ı veli
- ahmet yesevi
- mevlana celaleddin-i rumi
- ahi evran"

- raunt - tarih
Anadolu'nun islamlaşması ile Anadolu'nun mistisizm ile buluşması ayrı şeylerdir. islaşma belki cihad anlayışını artırdı ama tasavvufçuluk bir zehir gibi yayıldı.