bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür.
Empirizm'de, bilginin kaynağı, ister doğrudan (deney olmadan) görme (Empirisme) vasıtasıyla olsun, isterse deneyleme, (experimentation) yoluyla olsun, her iki şekilde de bilginin meydana gelmesinde aklın rolü olmadığını savunur. Bilimsel bir hipotez, gerektiğinde ve doğruluğunun ispatı için deney yöntemleriyle tekrarlanır.
bu görüşe göre bilgi deneme yanılma yoluyla kazanılabilir.APriorizmin karşıtı bir görüştür. amprizme göre insan beyni boş bir levha gibidir, bazı gerçekler daha sonraki deneyimlerle öğrenilebilir.
bunları çalışmaktan beynim boş bir levhaya dönüştü, doğru!
adamlar araştırır kasar ama teoride buldukları sonuçlar pratikteki sonuçlara hiç benzemez. o zaman teorik kısmı bir yana bırakırlar ve deneyler ile bir şeyler bulmaya çalışırlar. sonra bulukları şeylerin doğruluğu tartışılmasın diye olayı felsefik olarak yorumlarlar. bu sayede tarihe geçerler falan filan...
bu görüşün savunucularından john locke,tabula rasa yani boş levha manasına gelen örneğini vermiştir. düşüncesine göre insan zihni başlangıçta boş bir levha gibidir, zihin bilgiyle doldukça levhanın üzeri de işlenmeye başlar.