bugün

GOLDEN TEMPLE (ALTIN TAPINAK)
HiNDiSTANIN PUNJAB -PENCAP- EYALETiNiN AMRITSAR ŞEHRiNDE BULUNAN VE SIKH DiNiNiN MERKEZi KUTSAL TAPINAĞI OLAN MEKAN.
HiNDiSTAN iÇ SAVAŞINDA UZUN BU TAPINAK SiKH LERiN AYNI ZAMANDA SAVUNMA KALESi OLMUŞ VE HiNT ORDUSU BURAYA GiREMEMiSTiR.
HiNDiSTANA YOLUNUZ DÜŞER iSE (EGER PAKiSTAN ÜZERiNDEN GiDiYOR iSENiZ LAHORE DAN ÇIKTIKTAN SONRA UĞRAYACAĞINIZ iLK HiNDiSTAN ŞEHRiDiR) UYKU TULUMUZNUZ iLE GÜVENLE HiÇ BiR KAYGI DUYMADAN BiR VEYA BiRKAÇ GECE KALABiLECEĞiNiZ BiR YER, TiPLER iTiCi VEYA KORKUTUCU GELEBiLiR AMA KESiNLiKLE GÜVENiLiR VE MiSAFiRPERVERDiRLER. iÇERDEKi KOKU RAHATSIZ EDiCi OLABiLiR HAVUZA GiRMEYi iSE DENEMEYiN.
(bkz: http://www.traveljournals.net/pictures/31063.html)
wudang dağının ana tepesinde bulunan "altın tapınak" çin'de koruma altına alınan bronzdan yapılmış ve altın kaplamalı en büyük tapınaktır. yüksekliği 5 metre, genişliği 4 metredir. bu tapınakta bronzdan yapılmış, altın kaplama 10 ton ağırlığında "taoizmin tanrısı zhenwu" heykeli vardır. resmi kayıtlara göre 20ton bronz, 300kilo altın ile beijing'de yapılıp wudanğ dağına taşınmıştır. çok iyi bir iletkenden yapıldığı için sıkça yıldırım düşmektedir. fakat bu tapınağa zarar vermemekte , aksine daha da parlamasına neden olmaktadır. bu , mucizevi bir durumdur.
turist ya da sih olun farketmez erkeklerin mutlaka baş örtülü girmesi şart olan tapınaktır. dik merdivenlerden içerisini görmeden ilahiler söyleyen insanlar arasında çıkarsınız ve sahanlığa vardıktan sonra önünüzde kocaman bir iç avlu açılır. avluda dev bir havuz ve havuzun içinde muazzam tapınak karşınızdadır. kesinlikle büyülü bir yerdir hint kültürüne ilgi duyun ya da duymayın ruhani atmosferden etkilenmemek imkansızdır.
1574-1604 yılları arasında yapılmış hindistan'da bulunan bir sih tapınağı. Harmandir Sahib, Darbar Sahib, Golden Temple gibi başka adlandırılmaları da vardır. The Temple of God yani tanrı tapınağı anlamındadır. hindistan'da tam olarak pencap eyaletinin amritsar kentindedir.

Harmandir Sahib'in sih inancının tüm insanlığa ve inançlara açık olmasını temsil eden dört kapısı vardır. 1764 yılında restore edilirken altın kaplanmış ve bugünkü ihtişamlı halini almıştır.

görsel
Hakim olan din islam olsun veya hindistandaki diğer dinler olsun, neredeyse izlediğim tüm hint filmlerinde gördüğüm, hayran kaldığım ve kesinlikle gitmek istediğim yer. zaten hint kültürüne ve hindistana hayranım. Yakından tanımadan kesin yargıya varamam ama, filmlerde gördüğüm kadarına hayranım ben bu ülkenin. Ve ilerde ilerde imkanım olduğunda gideceğim ilk ülke hindisten, göreceğim ilk mekan da burası. Uzaktan kendine bu kadar hayran bırakıyorsa yakından kim bilir nasıldır.
görsel
Guzel bir manzarasi varmis. Et yoksa bende yokum orada cekeceksin sahini acacaksin son ses angarali namiği sonra mangal. Bak bakalim toplanip yemiyorlar mi. Millet ac ac...