Yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezleriyle ilgili kronik bir deri hastalığıdır. En çok 14-20 yaşlar arasında görülür ve bu hastalığın tipik belirtileri olan siyah noktalar, genellikle psikolojik rahatsızlıklara yol açar. Yağ bezlerinin kanalında bir tıkaç oluşur ve bu tıkacın başı sertleşip siyahlaşır. Bazen, kanal tıkalı olduğu halde, bez yağ salgılamaya devam eder ve böylece içi yağ dolu bir kist oluşur.
her yasta sivilce olabilmesine ragmen, sivilce olusumunu esas tetikleyen sey, ergenligin baslamasiyla artan hormonal aktivitedir. Hem disi, hem de erkeklerdeki testosteron, derideki yag bezlerinin asiri calismasina ve gereginden cok yag (sebum) salgilamasina sebep olur. normalde deri ve tuyleri korumakla gorevli olan sebum, fazla salgilandiginda derideki gozenekleri tikayarak, normalde kendi halinde takilan propionibacterium acnes adli bakteri icin yagli balli bir yasam ortami sunar. bu bakteri, sebumu yikarak enflamatuar yan urunler salar ki bunlar da deride kizarikliga, aciya ve iltihap olusmasina neden olur. sivilce diye tabir edilen sey de zaten bu belirtilerin gozumuze yansiyan seklidir. genelde yuzde ortaya cikmakla beraber sirt, gogus ve omuzlarda da akne gorulebilir. akne, hafif, orta siddetli ve siddetli diye uc sekilde siniflandirilir ve tedavi uygulanirken akne turu goz onune alinir. akne tedavileri (topikal kremler, topikal ya da sistemikantibiyotikler veya sistemik retinoidler), sayacagim bu uc etkiden birini, ikisini ya da hepsini gosterir: ciltteki yaglanmayi azaltmak, bakteri populasyonunu azaltmak ve/veya enflamasyonu azaltmak.
an itibarıyla 2 çorba kaşığı bal 2 çorba kaşığı süt ve birazcık limon suyundan hazırlanan karışımın cilde sürülmesiyle aknenin tedavi edilebileceğini okudum. denemeye değer görüyorum.
yağlı bir cildiniz varsa ya roaccutane gibi ilaçlarla ya da yaşınızın 40'a gelmesiyle kurtulabilirsiniz akneden. ötesi berisi yoktur. yağlı cildin varsa ilaç kullanmadığın sürece sivilceli olacaksın. diğer seçeneğin gençliğinin bitmesini beklemek.
Yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezleriyle ilgili kronik bir deri hastalığıdır. En çok 14-20 yaşlar arasında görülür ve bu hastalığın tipik belirtileri olan siyah noktalar, sivilceler, gençlerin bu en hassas devirlerinde genellikle psikolojik rahatsızlıklara yol açar. Yağ bezlerinin kanalında bir tıkaç oluşur ve bu tıkacın başı sertleşip siyahlaşır. Bazen, kanal tıkalı olduğu halde, bez yağ salgılamaya devam eder ve böylece içi yağ dolu bir kist oluşur. Siyah noktalara tıpta komedon adı verilir.