bugün

“ Bırak hoca, ne kaderi, sen de temelli kestirmeci olmuş çıkmışsın. Hatalar, suçlar, günahlar kader mi olmaya başladı yine? Ortada hayal kırıklığı varsa kader, başarı varsa biz yaptık ettik oluyor nedense. ”

görsel
arkadaş grubuyla izlenince gereksiz kafa açan, ama tek başımayken kucağımda laptop, alkol ve sigara ile izlediğim klasik nuri bilge ceylan filmi. klasik dememin sebebi; bir konu yok, sadece bir süreç ve o süreçte insanların hayatlarından kesitler ve anlamlar çıkartılıyor.

genel olarak diyaloglar çok kaliteli. güzel göndermeler var her ne kadar siyasetten uzak durmayı tercih etsem de. izlenir mi izlenir.
ahlat'ı değil ama (bkz: ah lar ağacı)'nı çok severim.
nuri bilge ceylan'ın ikinci başyapıtıdır. bence ilki, bir zamanlar anadolu'da filmidir. bu film üzerine çok yazıldı, konuşuldu o yüzden çok fazla yazmaya gerek yok ama bir senaryo nasıl yazılır, nasıl filme dökülür sorusunun cavabıdır bu film.
filmden aklımda kalan en vurucu replik ise şudur;
''tek bir hakikat yok oğlum, bunu bir anlayın artık...''

hataları yok muydu? vardı tabii.
mesela kurguda hatalar vardı. nuri bilge ceylan gibi kılı kırk yaran bir yönetmenin gözünden nasıl kaçmış hayret ettim.
doğu demirkol'un telefonla konuştuğu sahnelerde devamlılık hatası vardı.
iranlı yönetmenlerle yarışacak bir yönetmenimiz varmış dersem yeterli olur diye düşünüyorum ama yine de bir iki kelam edecek olursam diyalogların içi dolu dolu ve en temel yorumum ise şu, birkaç senede 1 izlenebilecek hatta izlenilmesi gereken bir film.
ayrıca doğu demirkol’u küçümsediğim için kendimden utanıyorum. merak ettiğim şey ise şu ,gerçekte de öyle mi yürüyor?
Filmleri uzadıkça tadından yenmez oldu Nuri Bilge'nin. Sinemada izledim, tv'de de en az beş kere izlerim, o kadar iyiydi yani.
yazılma hikayesini okuduktan sonra bir kez daha izlediğim ve tekrar beni kendine aşık etmiş film. belki en vurucu kısmı sonu ama beni en çok etkileyen kısım eski kafalı imam, "modern" imam ve dinle pek alakası olmayan doğu demirkol'un hayat hakkında konuştukları yirmi dakikalık yolculuk.
Yaklaşık 6-7 Yıldır edebiyata ilgim var. Sürekli bir şeyler yazıp çiziyorum. ilk romanımı yazıp yazın sonunda bastırmak istiyorum ama güzel bir konu bulamadım bir türlü. Son 2-3 aydır da bunu dert ettim başıma. Dün bir arkadaşımla konuşurken: “aklım sürekli romanda oğlum ya, yazacak bir şey bulamıyorum bir türlü, bir bulsam belki bir ayda 200 sayfa yazıcam” gibisinden laflar etmiştim. O da bu filmi önerdi. Bakalım şimdi izleyip bir yorum yapıcam buraya. Umarım ilham verici bir şeyler bulurum.
Muhteşem bir Nuri Bilge ceylan filmi az önce 2.kez izledim sinemadan sonra, muhtemelen bi 10 kere daha izlerim. 3 saat değil 10 saat dahi olsa izletir sanat eseri adeta özellikle uzun diyalog sahneleri olağanüstü etkileyici.
mükemmel bir film..yani 1 saat daha fazla olsa yine izlerdim.

çünkü bir süre sonra film olduğunu unutup o dünyaya giriyorsun *
ilk izlediğimde salonda izdiham vardı. Geçişleri kaçırmamak adına ikinci defa gittiğimde güzel bir çalışmayla karşı karşıya kaldığımı farkettim. Trafiğe boşuna katlanmadığını bilmek ferahlatıcı. Filmdeki göndermeleri etkilenme olarak yorumlamadım ben. Göndermelerin amacı zaten bu, tarihselliğe atıf.
imam rolünde oynayan adam rolü resmen yaşamış..

ilk başta o köyde imam olan adamı oynattılar herhalde diye sanarken, bir baktım adam nuri bilge ceylan'ın yiğeni çıktı. süper iş çıkarmış ara sıra açıp izleyip dalıyorum doğal oyunculuğa.
nuri çok bozdu. bir zamanlar anadolu'da bırakmalıydı.
Sabaha kadar sürse izlerdim öyle bir film.
Güzel bir filmdir efenim. Hiç de boş değildir.
Çok güzel bir filmdir evet. Gençliğin sorunlarına değinen.
sonu ile beni kahfeden film. ekşi de ve burda yorumlara baktım heyecanla. bayık vs diyenler olmuş. siz izlemeyin kardeşim. hızlı ve öfkeli var ona bakın siz. alt metni bu kadar dolu. her diyaloğu ile bir şeyler anlatan bir filme bayık demek ayıptır. anlamıyorum deyin bari.

benim için sanırım nbc'ın zirvesi bir zamanlar anadolu'da. ama ahlat ağacı da çok üst perde bir film. ülkemizden böyle biri çıktığı için guruluyum.

doğu demirkol filme iyi uyum sağlamış. ama ben asıl murat cemciri çok beğendim. kapasitesi çok yüksek biri. keşke komediden biraz sıyrılıp bu tarz işlere yoğunlaşsa.
harika işlerin ardından her zaman onların altında kalma paradoksu, tehlikesi vardır; kış uykusu ve bir zamanlar anadolu’dan sonra kalitesi reddedilemeyecek bir başka filme imza atmak başlı başına kriterdir zaten...
şahsen, diğer iki filmin üstünde görmemekle beraber yine türk sineması klasiği olacak bir film olarak görüyorum... murat cemcir gibi pek beğenilen bir komedi oyuncusundan mükemmel bir dram oyuncusu çıkartmak da iştir yani...
kaliteli, güzel bir film ama içimi kararttı.
8/10
Film tavsiyesi isteyene söyleyeceğim ilk film, harikulade bir nbc yapımı. Size öyle bir ayna tutuluyor ki bazı sahnelerde yediremeyip gülmeye başlıyorsunuz. Sinan'ın polis arkadaşıyla yaptığı muhabbet mesela, yönetmenin yeni nesle de ne kadar iyi aşina olduğunu ispatlar nitelikte.

Bir zamanlar anadolu'da filminde daha ziyade oyuncuların ustalığı ile kendimizi gördük. daha doğrusu kendimiZi dahil etmeyi hakaret saydığımız ve bana göre artık son demlerini yaşayan kötü huylu ülke insanını seyrettik. Ercan kesal olmasa o muhtarı bize o şekilde aktaramazlardı asla. ahlat ağacı'ndaki insanlar ise bize çok daha yakınlar, sayıları da hayatın içinde azımsanamayacak kadar çok. Bu filmde oyunculuktan çok salt gerçeklerle ve ince tespitlerle izleyicinin zihnine nüfuz ediliyor. bir arkadaşım Tıpa tıp sinan'ın durumunu yaşıyor sanki ondan ilham alınmış gibi evde kız kardeşiyle didişmelerine ve şu mına koduğumun çan'ına atom bombası atasım geliyor muhabbetine varana kadar..
Ağlat Ahacı.
10 numara bir film ama benim gibi azınlık için. Avam tabakaya göre boğucu, kült ve dandik bir film olabilir.
nbc ı bana sevdiren filmdir.
bu ne amk dediğim film, 3 saat ve bir amacı yok ulan. bunu niye çektin nbc.
görsel

'Hor bakma sen toprağa, toprakta neler yatur
Kani bunca evliya, yüz bin Peygamber yatur.'

yunus emre.