en büyük hayalimdi, neyseki üniyi bitirdik artık iş arama durumundayım. böyle asgari ücretli, sigortası olmayan, güvenliği zayıf bir işte çalışırsam çok mutlu olurum. ben bu yüzden okudum zaten, malım çünküm.
bir ülkede ; üniversite okumanın ederi yüksekse ayıptır, şerefsizliktir. ama bizde ki gibi her yer üniversiteli işsiz doluysa , üniversite okumanın ederi yoksa çok normal yani.
işveren ' sen olmazsan başkası gelir kabul eder, sen bilirsin ' kafasında olup buna mecbur kalan üniversite mezunları olduktan sonra normaldir yani.
sınavdan önce bir saat çalışarak dersleri geçtiğiniz bölümlerden çok şey beklemeyin. Dört yılda yata yata bitirdiğiniz dandik bölüm için kimse size asgari ücretten fazlasını vermez.
kanımca şu ki; 4 yil üniversite okuduğunu zannedip asgari ücretle çalışmak.
ülkenin hali zaten ortada. türkiyede Üniversitesi olmayan il kalmamış ve halada açılmaya devam ediyor. bazı bölümler için artık işsizlik garanti olmuşken sen hala o bolumu ısrarla yazıp okuyorsan, sonucunuda hesaplaman gerek.
100 bin nüfusluk yere bile bir devlet üniversitesi ve beş özel üniversite kurarsanız olur öyle.
90 lı yıllardan sonra adım başı kurulan üniversitelerden kaynaklanan bir sorundur.
firma ilan vermiş (meşhur bir kuruyemiş firması) üni mezunu olsun şu olsun bu olsun falan filan maaş da 1.500 tl yazmış. gidip güvenlik olarak çalışın bunların yanında çalışmayın amk.
4 yıllık lisans mezunuyum, yüksek lisans tez aşamasındayım, bölümümle kel alaka bir bölümde 3 aylık işbaşı eğitim programına balıklama atladım. 1053 liraya imzamı attım. doğrusu işi kabul ederken net asgari ücret diye "eh iyi ya işte" diyerek kabul etmiştim. sonrasında öğrendim ki tez aşamasında öğrenci olduğum için asgari ücret değil 1053 lira alacakmışım. teşekkürler işkur, teşekkürler istihdam projeleriyle gönlümüzü şenlendiren çalışma bakanlığımız.*
Her taze genç üniversite mezunun başına gelebilecek bir olay gibi gözükse de, 4 yıllık bu macera da sadece okula gidip dersleri geçmek dışında kendini geliştirmek adına birşey yapanların başına gelmeyecek de bir olaydır.
Yapılabilecek çok şey var bu 4 yıllık süreçte. Bölüme bağlı zorunlu stajlar ki bu mesleğinizle alakalı birçok şeyi işe başlamadan önce görebilmenizi sağlar. Okulun sağladığı bazı imkanlar; erasmus gibi. Öğrenciylen avrupayı görmek harika bir fırsattır mesela. Ufkunuzu açar, gerçekten farklı kültürleri öğrenirsiniz, yabancı dilinizi geliştirme imkanı bulursunuz. Okulun yanında bazı kurs gibi derneklerin sağladığı yurt dışı gezme çalışma denilen 'work and travel'. Bu program sayesinde öğrenciyken abd'yi görme şansı, çalışmanın zorluklarını buna rağmen kazandığınız para ile gezmenin ne kadar müthiş bir duygu olduğunu anlarsınız. Kimileri bu program ile çok iyi paralar biriktirmiştir.
Bunun gibi yapılabilecek bir sürü şey var 4 yıl içerisinde. Eğer birkaçı bile yapılmışsa üniversite sonrası asgari ücretle çalışmak zorunda kalmayan yeni mezun olursunuz.
Gerizekağlı olduğunu gösterir.
Lise 2 terk olmama rağmen sadece 5 ay asgari ücrette çalıştım ondan sonra arttı tabi.
Bir de demiyorlarmı diplomalı asgari ücrette diye.Biraz Neyzen Tevfik şiirlerini dinlemelerini tavsiye ederim.
4 sene boyunca sokaklarda gez, iç, ortamlarda ak ya da asosyal biri olarak sürekli oyun oyna, dizi bitir, sadece 4 boş sene geçir, kendine hiçbir şey katma, önceki senenin sorularıyla sınavları geç sonra bir işe gir, orada çalışan ustanın bildiği şeylerin belki %1 i kadar iş bilgisine sahip ol. Sonra da 4 sene okudum asgari ücret ne yhaaa de.
4 yıllık üniversitenin fasafisoyla geçtiği üniversitenin kafası çalışan insana sadece nasıl öğreneceğini öğrettiği, mezuniyetten sonra asgari ücretle çalıştığı ortalama 2 yıllık sürede insanın işini öğrendiği ve sonrasında bir fark koyabildiği gerçeği göz önüne alındığında gayet normal bir durumdur.
4 yıl okuyup diploma almayı allah mertebesine çıkaranları görünce gülme geliyor. Eger Senin tek vasfin anadolunun sıradan bir üniversitesinde kıytırık bir bölüm okumaksa, pek de vasfin var sayılmaz.
Artık üni okumak albenisi olan bir şey değil.
Aslında tüm dünyada bu konuda bir reform yapılmalı.cogu bölüm için üniversite okumak çok elzemmis gibi dehşet bir yanlış var. Bir-çok meslek için 4 yıl okul okumak zanan ve kaynak israfından başka bir şey değil. Bunun yerine mesleki kurslara yatırım yapılmalı.
3 sene boyunca hakettiğimi alırım nasılsa diye didinmek ve sonunda kpss çalışmaya karar vermek.
bknz: ben.
aşırı idealist bir şekilde mezun olduktan 3 sene sonra vizyonsuz bir köpeğim şuan. asla hakettiğimi alamadan çalıştım didindim. ve noldu? şuan işsizlik ödeneği dahi alamıyorum.