Öldürmeyen ama süründüren hastalık.
Bunu olacağına kanser ol daha iyi.
Genellikle 30 yaşından sonra belirtileri kendini gösteriyor. Tüm vücudu sarıyor ve neredeyse her organa vuruyor. Göz kalp bobrek pankreas ve ayak. Resmen vücudun yaşarken Çürüyor.
Adamı madam yapan hastalıktır. Vücudunuza kastan kaçak kat da çıksanız, şekeriniz tesir ettiği an patates çuvalına dönersiniz. Etiniz kemiğinizde tutunmuyormuş gibi hissettirir.
9 yıldır hayatımı eriten hastalıktır. Dikkat edilmez ise arkadaşın dediği gibi büyük zararlar verir 11-12 HBA1C ortalamam var yaklaşık 3 senedir. hayata spor ile tutunuyorum gibi birşey insanı çok yıpratıyor kendinize çok dikkat etmeniz şart tabi bu hayat standartlarında yapabilir misiniz onu bilemem.
böbrekleri vurup bozulmalarına neden olabiliyor ardından diyalize girmeye başlanıyor.
abimin kayınpederi diyabet hastalığı yüzünden 2 böbreğini kaybetti.
ne yazık ki diyalize bağlanacak.
kan şekeri seviyesi kontrol altında tutulursa normal hayatınıza devam edebileceğiniz hastalık. Korkulacak bir hastalık değildir. Diyetine sadık, insülin takviyesini alan her kişi sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir.Şu insanları korkutarak bilgi veren hıyarların söylediklerine aldırmayın. Tehlikeli olan düşük kan şekeridir. Yüksek kan şekeri öldürmez süründürür. Ameliyata uygunsanız ameliyat tercih edilerek normal hayata dönülebilir. Körlük ve böbrek iflas etmesi gibi durumlar ileri safhalarıdır o duruma gelmeden önce zaten şeker hastalığı kendini belli eder, korkmayın önlem alın.
Tam 90 gün önce şeker hastası olduğumu öğrendim. Açlık kan şekerim 290 ve h1bnc 12 idi. Doktor hemen ilaç başladı. Aslında insülin verecekti . Devamında diyetisyene sevk etti. Ben 38 yaşında panik oldum okudum araştırdım. Yabancı kaynakları inceledim. ilk 3 gün de kendimde kalp hastalığı ,iktidarsizlik , görme kaybı sikayetleriyle doktora başvurdum . Doktorlar alay etti benle ve antidepresan verdi. Sonra ne olduysa o 3. Günün gecesi oldu. Şeker ilaç larının Yan etkilerini okudum. Ve kullanmamaya karar verdim. Kilo vermeye çalışacağım dedim. Şeker ölçüm cihaziyla gezdim bütün gün ve neredeyse günde 8 kere kanımı ölçtüm. Bana neyin dokunup dokunmadigini deneyerek anladım. Spor yapmadım ama günde 7000 adım attım. Bazı günler 700 kalori aldım. Ilk ay çok zor kilo verdim 1 kilo belkide. Ama 2. Aydan itibaren hızlıca vermeye bAşladım.90. Gundeyim ve 15 kilo verdim.88 den 73 e düştüm. Bugün gittim tekrar kan tahlili yaptırdım. Kan şekerim 80 H1bnc 5.3. Tüm değerlerim normal. Şekeri yendim mi ilaçsız Evet. Ama yenmek demek özgürce yiyebileceğimiz anlamına gelmiyor. Dokunan yiyecekler yine dokunuyor. Yine çok az yiyorum onlardan. Şeker hastalığı geçmez. Uyutulur. Ve uyutulur halde kalırsa bir zararı yoktur.
Siz tabikide doktorlara danışmadan hareket etmeyin ama belki işinize yarar diye yediklerimi vereceğim.
Yediklerim
Yumurta (omlet,haşlanmış,göz)
Pastırma
Sucuk
Sosis
Zeytin
Her çeşit peynir
Fındık fıstık ezmesi şekersiz
Brokoli
Kereviz
Taze fasulye
Kırmızı et
Beyaz et
Balık
Şehriye çorbası
Pırasa
Bezelye
Biber yeşil,kırmızı
Domates
Salatalık
Her türlü yeşil sebze (marul Vs)
Ispanak
Döner
Geri kalan hiçbir şey yemedim.
Kesin yemediklerim
Ekmek (Her türlüsü)
Unlu mamuller
Pilav
Makarna
Havuç
Patates
Pizza
Hamburger
Çikolata,Nutella
Pasta,kek
Kapalı ambalajda her şey
Diet olan herşey
Cola,meyve suyu
Meyva
Bisküvi
tip 1 ve tip 2 diyabet olmak uzere iki sekilde olan hastaliktir. tip1 denilen tipi halk arasinda daha cok bilinen tipidir. normalde olay soyle ilerler; vucuda besin girer. parcalanir ve kana karisir. haliyle kan sekeriniz yukselir. yukselen kan sekerini dusurmek amaciyla pankreastan insulin salgilanir ve insulin sekeri dokulara depolayarak kan sekeri seviyenizi normale ceker. tip1 diyabetlerde pankreastan insulin salgilanmasinda sorun olusur. ortamda yeterli miktarda insulin bulunmadigi icin kan seker seviyesi dusmez. haliyle idrarda sekere rastlanir, yiyeceklerden tam verim alinamaz. bu sebeple bu hastaliktan ileri derecede muzradip hastalar yemeklerinden once kendilerine insulin ignesi yaparlar.
tip2 diyabette ise olay biraz farkli. besin alinimina bagli pankreastan insulin salgilama olayi burada normal gerceklesiyor. fakat insulin gorevini yerine getirip sekeri dokuya depo edemiyor. vucut daha da fazla insulin salgiliyor ama ortamda insulin olmasina ragmen kan sekeri dusmuyor. ilerleyen donemlerde vucut insuline direnc olusturuyor ve hepimizin bildigi insulin hassasiyeti piyasaya cikiyor.
tip2 diyabet diger hastaliklarla da daha cok iliskili. insulin direnci olsun, inflamasyon olsun, kardiyovaskuler metabolik rahatsizliklar olsun, obezite olsun...
ama yapilan calismalarda genetik yatkinliginiz olsa bile hareketli bir yasam tarzi edinip duzgun beslenirseniz bu hastaliga yakalanma riskiniz oldukca dusuyor.
siz siz olun gencler kollayin kendiniz. bir defa geliyorsunuz dunyaya, kaliteli yasayin. ben neden bu kadar aciklama yapiyorum bilemiyorum hep sizi dusundugumden.