bugün

yakup kadri karaosmanoğlu

1889' da doğan, 1974' te vefat eden, türk edebiyatı' nın ünlü romancısı. manisa' nın köklü karaosmanoğulları ailesi' nden gelmektedir.
ilköğrenimini manisa' da, ortaöğrenimini kahire' deki fransız koleji' nde tamamladı. kurtuluş savaşı başlayınca anadolu' ya geçti. savaş alanlarında bulundu. savaşın insan üzerindeki etkisine şahit oldu. savaşın ardından milletvekili ve büyükelçi olarak görev yaptı. tiran, prag, lahey ve bern büyükelçisi olarak türkiye cumhuriyeti' ne hizmet etti. 1942 senesinde devlet hizmetinden emekli olan karaosmanoğlu, kendini edebiyat çalışmalarına verdi. 1961- 1965 seneleri arasında tekrar milletvekilliği yaptı.
1909 senesi' nde edebiyat alanına giren karaosmanoğlu' nun ilk eserlerindeki zor anlaşılır üslubu, zamanla yerini duygulu ve coşkulu bir üsluba bıraktı. üslubunun değişiminde, kurtuluş savaşımız sırasında şahit oldukları önemli yer tutmaktadır. karaosmanoğlu, milli edebiyat akımı' nın önde gelen yazarlarından olup, abdülhamit dönemi' nden (bkz: istibdat dönemi) türkiye cumhuriyeti' nin kuruluşu' na dek geçen süreyi, eserleriyle belgelemiştir. başlıca yapıtları; yaban, kiralık konak, sodom ve gomore, ankara, milli savaş hikayeleri ve zoraki diplomat' tır.