bugün

hotel rwanda

filmi schinler'in listesi* ile benzeştirenler var. kesinlikle katılmıyorum.

schindler'in listesi'ndeki o stilize sahneler hepimizin malumu. ağır çekim müzikle bombardımana tutulan, hatta kimi zaman kırmızının gücüyle seyirciyi can evinden vuran bir tekniği vardı schinler'in listesi'nin. lakin hotel rwanda bu kolaycılığa kaçmamış. insanı sömüren bir tarafı yok. daha düz deyişle, insanlığın bugün yahudi soykırımına ve tutsi soykırımına bakışları arasındaki farkı ifşa ediyor bu kıyaslama. zira biz, yani yahudi soykırımına salya sümük ağlayan insanlar, ruanda'da olup bitenlere, filmde fiennes'ın da dediği gibi "ay çok korkunç görüntüler" demekle yetindik; ruanda bizim için asla bir konsantrasyon coğrafyası olamadı.

ayrıca, schindler'in listesi ve munich gibi filmlerle yahudi soykırımına "ışık" tutan aşağılık adi züppe steven spielberg'in, ırak işgali başladığında, ekürisi, bir diğer soysuz köpek tom cruise ile birlikte "ırak politikalarınıza destek veriyoruz bay bush" dediğini de hatırlatmakta fayda var.

bunları bir araya getirdiğimde tek şey düşünüyorum: demek ki dünyada yahudi soykırımından başka soykırım olmamıştır; demek ki ruanda'da 100 günde 1milyon kişi öldürülmemiştir, demek ki somali refah içerisinde bir ülkedir, demek ki sri lanka'da hiçbir zaman o 63bin kişi yaşamamıştır, demek ki bosna'da 250bin rakamının hiçbir anlamı yoktur ve demek ki ırak'ta 655bin kişi sadece istatistiktir.

kusayım düzeninize!