bugün

nutuk un atatürk tarafından yazıldığını sanan kişi

vikipedi'de okuduğu her şeye körü körüne inanan, hiçbir şeyi araştırmaya ihtiyaç duymayan parazit.

he canım he nutuk u atatürk yazdı, incil'i de ben yazdım zaten.

not: ben buraya ne yazsam olmayacak zaten, o kadar körü körüne inanmış ki insanlar atatürk hakkında kendilerine öğretilenlere. ne desem boş.

kaynak göster diye ölenler için küçük bir iyilik:

--spoiler--




Cevap: Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'sini kim yazdı ?

ilkokul sıralarından itibaren öğretilmeye başlanan ve Atatürk'e ait olduğu belirtilen Gençliğe Hitabe'yi, aslında Atatürk'ün yazmadığı ortaya çıktı. Peki bu metni kim yazdı?

inönü, Ecevit'e Gençliğe Hitabe'yi kendisinin yazdığını söylemiş. Çalışlar kitabında bunu Ecevit'ten dinlediğini anlatıyor.

"Atatürk hazırladığı büyük nutku, yakın arkadaşı ismet inönü&'ye okuması ve fikirlerini söylemesi için vermiş. ismet Paşa uzun konuşmayı okuyup bitirdikten sonra Atatürk'e iade etmiş. Atatürk'ün ''nasıl buldun'' sorusuna, ''Paşam çok güzel, ancak, sonunu gençliğe hitap ederek bitirmek sanırım faydalı olur'' cevabını vermiş. Atatürk de bunun üzerine ''O zaman sen yaz böyle bir bölüm; bakalım, iyi olursa dediğin gibi yaparız.'' deyince ismet inönü Nutuk&'un sonundaki ünlü ''Gençliğe Hitabe'' bölümünü kaleme almış. Yeterince gündeme gelmemiş bu iddia Gazeteci Oral Çalışlar'ın yeniden basılan ''Liderler Hapishanesi, 12 Eylül Günlükleri'' kitabında yer alıyor.

Liderler Hapishanesi, 12 Eylül ün hemen ardından tutukevi olarak kullanılan Ankara Merkez Komutanlığı'na bağlı Ordu Dil ve istihbarat Okulu'nda yaşanaları anlatıyor. Kitap, yaklaşık iki yıl siyasi liderlerle ve milletvekilleriyle burada kalan Oral Çalışlar'ın o zaman günü gününe tuttuğu notlardan oluşuyor. Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Doğu Perinçek gibi siyasiler içeride neler yaptı? Ecevit Türkeş'le, Perinçek Erbakan'la nasıl bir diyalog içindeydi, günlük dertleri ve sıkıntıları nelerdi? Kitap bu soruların cevabını verirken, ilginç bilgilerin de su yüzüne çıkmasına vesile oluyor.

Havalandırma sohbetleri

Liderler Hapishanesi'nin en dikkat çekici bölümlerinden biri, Oral Çalışlar ve Bülent Ecevit'in havalandırmada yaptıkları sohbet sayesinde ortaya çıkıyor. Ecevit, inönü ile ilgili anılarını anlatırken, bugüne kadar farklı bilinen bir gerçeği ortaya çıkarıyor; Gençliğe Hitabe'yi aslında ismet inönü kaleme almış. Ecevit ismet inönü&'nün ağzından dinlediğini söyleyerek Oral Çalışlar'a şöyle aktarıyor: ''Atatürk hazırladığı büyük nutku, yakın arkadaşı ismet inönü&'ye okuması ve fikirlerini söylemesi için vermiş. ismet Paşa uzun konuşmayı okuyup bitirdikten sonra Atatürk&'e iade etmiş. Atatürk&'ün ''nasıl buldun&'' sorusuna, ''Paşam çok güzel, ancak, sonunu gençliğe hitap ederek bitirmek sanırım faydalı olur'' cevabını vermiş. Kaynak: Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'sini kim yazdı ?

Necdet Uğur da biliyordu

Atatürk de bunun üzerine ''O zaman sen yaz böyle bir bölüm; bakalım, iyi olursa dediğin gibi yaparız.'' deyince ismet inönü Nutuk'un sonundaki ünlü ''Gençliğe Hitabe'' bölümünü kaleme almış. Kendisi bana bir keresinde böyle anlatmıştı. Aynı anısını Necdet Uğur'a da anlatmış, o da bu olayı biliyormuş.

Kaynak:Radikal
--spoiler--