bugün

existenz

bir oyun üzerinden varoluşu sorgulayan david cronenberg filmi. gerçekliği sorgulatması kafidir, cevaplar bulmasına gerek yoktur, ama gene de cevapları vardır.

--spoiler--

film insanların omurgalarına "bio-port" denen delikler takıp gerçekliği çarpıtan bir oyunun kablosunu taktırabilecek kadar umutsuz oldukları distopik bir dünyada başlar. insanlar boktan bir gerçek hayatlarının olduğunu düşündükleri için kendilerini oyuna verirler, ve o gerçeklikte yaşarlar. ama bir bakarlar ki bir zaman sonra gerçeklik hissi kaybolmuştur.
oyunun tasarlayıcısı allegra geller, gerçek hayatta çekingen bir insan olup kendi dünyasını tasarlamıştır. sanal dünyasında kurtarması gereken bir bebeği olduğu için kendine zararı dokunmayacak bir oyun arkadaşı arar. bir süre sonra öyle bir hale gelir ki, gerçek hayatta olduğunu zannettiği bir sırada olaylar çok gerçek dışı gelir, oyunda olduğunu zannederek davranışlarından hoşlanmadığı bir adamı çeker vurur, oyunu kazandığını zanneder.
non-realistler ve realistler arasında savaş vardır, realistler oyuna savaş açmışlardır.

--spoiler--

film gerçekliğe septik yaklaşır, bir oyunla çarpıtılabilecek kadar hayaldir aslında gerçekler.
insanlar ruhi bunalımlarından, başarısızlıklarından kaçmak için hayallere sığınmaktadırlar, film dışı dünyada da böyle değil midir bu?
anlatmak istediğini farklı bir dille, fazlasıyla yalın bir şekilde anlatmıştır aslında david amca.