bugün

sözlük yazarlarının hemencecik gaza gelmesi

toplumumuzla alakalı bir olgudur. Turk toplumu olarak cok cabuk gaza gelen bir kitleyiz. Aslında ozumuzde bulunmayan bazı seylerin, bir sekilde beynimize naksedilip, bunların olmazsa olmaz hale getirilmesi sonucu herhangi bir elestiriye tahammul edemememiz sonucu hemen kopurup cevremizi de galeyana getiriyoruz. Cevre de bizim gibi oldugundan hemen gaza gelen ve gazı alınması gereken bir kitle meydana geliyor.

Cumhuriyet mitinglerinden sonra sanırım bir prof. acık oturumda demisti : " Bunların yasanması gerekiyor. Cunku biz bu duygularımızı bir sekilde bosaltmazsak sonucu daha kotu olacak olan eylemlere kalkısırız. "

Bakın gecti iki sene ne degisti ? AKP hala iktidarda. Acaba yine bir cumhuriyet mitingi duzenlense iki milyon kisi gelir mi ? Gelmez. Cok rahat soyluyorum gelmez. Cunku toplumu oraya getiren duygular bir sekilde bosaltıldı. Bu kotu olmadı aslında. Cunku bu duyguların yerine daha farklı bir anlayıs getirildi. Artık insanlar olaylara daha aklı selim bakabiliyor. Degerlendirme noktasında kaynak acısını gelistirdi. Heryerden okuyor, her taraftan okuyor ve objektif bir karara varmaya calısıyor. insanlar oylarını da artık daha bilincli veriyor. Yavas yavas Turkiye'de bazı seyler oturuyor ve bu bazı seyler yavas yavas olsa da Avrupa'daki gelisim surecine bakarak cok daha hızlı oluyor. Turkiye'de artık insanlar demokrasiyi iclerine sindirdiler, laik ve hukuk sistemini iclerine sindirdiler. Hukugun ustunlugunu iclerine sindirdiler. Anadoludaki koylu artık " kardesim, herkes birbirine saygılı olacak, mahkeme ne derse o " soylemini benimsedi. Sadece ezilmek ve sehre gittiginde dıslanmak istenmiyor. Kendilerini aydın zannedenler " demokrasi, laik ve hukuk sistemi " derken hukuk dısı ve demokrasiye zerre saygı gostermeden eylem ve soylemlerde bulunurken anadoludaki halk yine buna cevabını sessizce verdi.

Gelisiyoruz degil, gelismis bir halkız. Tek kalan aydın sınıfının da biraz degismesi daha dogrusu gelismesi.