bugün

hint polisinin sokakta namaz kılanları tekmelemesi

Olası bir islamafobik algı pompalaması muhtemel hâdise.

islâmi hassasiyetleri yüksek toplumlar bu meseleyi böyle okumaz, öncesiyle ve nedeni niçiniyle değerlendirmez; direkt islâma saldırı olarak değerlendirirler.

ibâdetin gizlisi makbûl iken; âleni ibâdetin de içinde yaşanılan toplumun kamu düzenine ve toplumsal sosyo sistemine entegre olabileni makbûldür ayrıca..

Namaz kılanlar; kendilerine uygun bir alan bulamadıkları için mi böyle bir yol seçtiler yahut hindistan makamlarına bir tepki olsun diye mi bunu yaptılar bilmem; doğrusu yanlışı burada değerlendirilir ama Hint polisinin de bundan tahrik olup şiddete yönelebileceği ihtimâller arasında değerlendirilerek kalkışılmış olsa gerek..

ibâdet haktır, kişisel tercihtir vs vs tâbi ama bunu yaparken de karşıdaki azınlık ya da çoğunluğun da muhtemel tepkilerini iyi bilmek gerek. Misâl iran'da uluorta incil dağıtırsanız halk gaza gelir linç yersiniz yahut hristiyanların yoğun olduğu bir bölgede Hz. isa aleyhinde propoganda yaparak Hz. Muhammed lehine güzellemeler yaparsanız yine bölge halkı radikallerinin sinir uçlarına dokunursunuz!

Tebliğ de ibâdetin kıstaslarından sayılabilir temelinde yükselen inanç sistemlerinde bu tarz kaygan zeminler tehlikeli olabilir.

Hint polisinin bu yaptığı tasvip edilemez ama tahrik unsuru açısından bakıldığında da şiddete dayalı tepki vermeleri de sebep sonuç ilişkisine bağlanabilir.

Adını tam hatırlamıyorum ama bir filmde hafızama kazınan şöyle bir replik geçiyordu :

'senin inanç özgürlüğüne saygı duyuyorum ve hatta bunu yaşayabil diye canımı veririm ama senin inancın gereği yaptıkların benim özgürlük sınırıma dayanırsa işte o'na dur derim; sen de buna saygı duyacaksan seni kardeşim bilirim..'

Öyle yâni, gibi gibi..