bugün

türkiyede hiv pozitifli sayısındaki korkunç artış

ben konunun seks işçileriyle, hatta ve hatta müşterileriyle fazla bir alakası olduğunu sanmıyorum.. aksine, onlar "bu yolun yolcusuyuz" hesabı, daha bile dikkatli davranıyor olabilirler.. onların belli bir müşteri kitlesi var, müşterileri de "sevgili derdiyle uğraşacağıma veririm parasını" diyor, kendi içlerinde sabit bir yayılma oranına sahip olduklarını düşünüyorum.

bence, türkiye büyük bir sosyal dönüşüm geçiriyor; bence insanların herhangi bir toplum baskısına uğramadan sosyal medyadan birileriyle buluşup birlikte olması (açık açık tinder'ı söylüyorum ama sorun hepsinde), içkili mekanlarda "takılıp" eve her haftasonu birileriyle dönmesi, tatil bölgelerindeki fazla rahat tavrın çok daha fazla etkisi olduğunu düşünüyorum..

özetle, çamaşır değiştirdiğinden daha hızlı partner değiştirirsen başına her b.k gelir. potansiyeller sadece hastalık da değil; şiddet, hırsızlık, cinayet... olay budur.. ama toplumun belli bir kısmı bu işi böyle görmüyor, biz bildiğimizi yapalım, kiminle istiyorsak otlayalım ama hpv aşısını devlet karşılasın deniliyor. kusura bakma, madem bu işe meraklısın, aşını da para verip, sen olacaksın.

hastalık açısından bakalım ama bence yukarıda saydığım başkaca durumlar için de aşağıdaki hesabı yapıyorum: hastalık riskine matematiksel olarak bakalım: ben senede 1 partnerle ilişki yaşıyorsam ve kendim gibi biriyle birlikteysem, toplum sağlığı açısından 1x1=1 birim risk oluşturduğumuzu düşünelim.. ben senede 10 partnerle birlikteysem ve partnerlerimin her biri de benim gibiyse, kümülatif olarak 10x10=100 birim risk doğar. sen evinde oturan bir adama karşılık 100 kat riskli bir şeyle iştigal ediyorsan, başına illa ki bir şey gelir. hastalık da gelir, paranı da çalarlar, şiddetle de yüzleşirsin.. sahip olunan kanunlar, ilaçlar, silahlar, kolluk kuvvetleri; bireyi bir noktaya kadar ancak koruyabilir. kişi esasında, kendini korumakla mükelleftir ve kendini diğer tüm enstrümanlardan da, daha iyi korur.