bugün

sözlük yazarlarının söylemek istedikleri

hiç acının ne olduğunu gördünüz mü?
hiç karşılıksız sevginin de ne olduğunu gördünüz mü?

https://www.youtube.com/shorts/A2Rx2wnNRpM

muhtemelen babası hiperaktif çocuğuna aldığı bir köpek yavrusu olabilir. sonra çocukta olan saldırganlık nedeniyle köpeği barınağa bırakmış ya da doğum yapan köpeğinin yavrularını dışarı atmış biri veya ölen bir sokak köpeğinin yavrusu da ölebilir.
ne olursa olsun, insan denen yaşamın en büyük düşmanının kötülüğünü tüm benliğinde yaşamış bir köpek yavrusu.
insanlardan o kadar taciz şiddet görmüş ki; sevgi dokunuşu bile iliklerine kadar işlemiş olan acı ve şiddetin korkusunu tetikliyor. sevgi dokunuşu acı ağlama çığlığı olarak savunmasızlığında ortaya çıkıyor. şimdiye kadar herkes şiddet taciz olarak ona dokunmuş.

yutkunmakta zorlandığım an.
bu köpek yavrusu sokaklarda bu taciz şiddetle büyüdüğünde ve ileride ölmez de kendini savunma yetisi kazandığında onu sevmek için uzanan eli (kadın-çocuk-genç) güdüsel olarak, savunma mekanizmasının etkisiyle ısıracak. bunun için bu köpek yavrusu büyüdüğünde zehirli iğne ile yine insanlar tarafından öldürülecek.
ölüm şiddet acı kaçınılmaz.

israilli çocuklar ve filistinli çocukların bu köpek yarusundan ne farkı var?
saldırı, bombardıman, terör, şiddet olayları içinde geçen hayatları, din ırk kimlik vatan ülke vb gerekçelerle nefret içinde insan olma erdeminden uzak şekillenip yetiştiriliyor.
ölmezlerse yetişkin birey olurlarsa bir birlerini öldürüyor.

ve insanlar aptalca kim haklı diye tartışıyor.
sokak köpeklerinin saldırısına duyduğumuz tepki ile israil filistinliler arasında ya da ukrayna rusya arasında ki savaşa ölenlere duyduğumuz tepki aynı.
aptalca nedenlere değil de sonuçlara göre ve bir virüs gibi yaşam sürüyoruz.
unutmadan...
insan denen canlının yaşam eresine-sürecine-davranışına uyan tek canlı virüslerdir.