bugün

fransızca

roma imparatorluğu'nun galyalılar ve frenkleri asimile etmesiyle oluşan deforme olmuş liatince'dir. frenkler aslen germen kavmi olup galyalılar da kelt halklarındandır. fransa özellikle savaşçı olan frenkleri asimile ederek etkisizleştirme yöntemi izlemiştir. bu yöntemi benzer şekilde bugünkü romence'yi konuşan dachialılar üzernde denemiş ve başarılı olmuştur. dahcialılar yine romalılara kök söktürmüş bir halktı. bölgeye lejyonerler geldiğinde birçok erkek vve çocuğu öldürmüş adeta soykırım yapmıştır. daha sonra hayatta kalan kadınlar lejyondaki askerler tarafından sahiplenilip evlendirildi.

tıpkı fransa'da yaşayan insanlar gibi romenler de asimile olmuşlar ve deforme olmuş latince konuşmaktadırlar.

buradan ulus kavramı üzerine bir çok çıkarım yapılabilir. özellikle kimlik ubnalımının yaşandığı türkiye'de ırk kavramı ile din kavramı içiçe geçmiş, çatışma üsreklilik arz etmektedir. şüphesiz fransızlar mililyetçi bir halk olarak tanınır ve dil üzerindeki hassasiyetleri ile bilinirler. esasen asimile olmuş bir halktır. diğer yandan sağlam bir ulus kurgusu için ortak ırktan gelme şartı yoktur. büyük ve organize toplumları ayakta tutan çeşitli anlatılardır.

tekrar türkiye'ye dönersek ulus devlet kavramı oturmadığı gibi (sanayi devrimini es geçtiğmiz için) aynı zamanda millet olma istenci yoktur. herhangi bir ortamda önce hangi şehir veya kasabadan olduğunuz, kimlerden olduğunuz sorulur. bu tür bir tanışma ritüeli ancak ve ancak feodal toplumlarda görülür. halbuki ulus kurgusunda boy, ırk, mikro milliyetçilik, hemşehrilik çok düşük düzeyde görülür. Diğer yandan türkiye'de yerellik bu derece yaygın iken milliyetçilik, oldukça lümpen, temeli sağlam olmayan, din soslu, yüzeysel denebilicek, eski efsanelere takıntılı holiganizm şeklinde görülmektedir.

türkiye gibi imparatorluğun devamı niteliğinde bir ülkede insanlar milliyetçilik adına koltuklarında bir çok karpuz taşıyor. faşizime evrilip evirlmeme konusu ayrı ayrı bir tartışma konusudur, genel olarak konuşulan dil, sizin bulunduğunuz topluma olan aidiet hissinizi belirler. fransız ve fransızca denince aklıma ulus ve milliyetçilik kavramları geliyor. türkiye'de laiklik temelli atatürk devrimleri büyük ölçüde fransa'dan etkilenmiştir. türkiye sanayi devrimini geç yakaladığından bu kurgu pek yerine oturmamıştır.