bugün

verimli çalışmak

Benim temel problemlerimden biri, verimli çalışma ile alakalı yaşamış olduğum sıkıntılardı. Bunu nasıl aşmam gerektiği ile ilgili araştırmalar yaparken, Twitter'da Büşra kızıkadlı kişinin bu konu ile ilgili yazmış olduğu çok yararlı bir flooduna denk geldim ve sizinle de paylaşmak istedim.

"internet ya da sosyal medyanın etkisiyle dağılan dikkatimiz verimli çalışma anlamında bize zorluklar yaşatıyor. Sanılanın aksine bu sadece dikkati toplayamamak ya da odaklanamamakla alakalı değil. Mevzu biraz daha derin.

Bunu son yıllarda bu konu üzerine yazılan birçok farklı kitaptan, konuşmadan anlıyoruz. Benim bu konuda okuduğum en anlaşılır ve faydalı kaynak ise bu kitap oldu: (bkz: The Productivity Project)/ (bkz: Chris Bailey)

Kitaba göre,

1-Verimli çalışmak aslında derin çalışmak, odaklanarak ortaya anlamlı ve yaratıcı işler çıkarmak. Bunun için gereken 3 temel bileşen var. Zaman + Enerji +Dikkat. Bu üçü bir arada gelmeden anlamlı bir çalışma bekleyemeyiz.

2- Günlük hayatımızda beynimizdeki 2 temel sistem bizi yönlendiriyor.

Limbik sistem—> Emotional
Profrontal korteks —>Logical

Yani bizi kontrol eden iki temel alan burası. Yapmamız gereken işleri ertelediğimizde yani kaçtığımızda beynimizde bu 2 alan birbiriyle savaşıyor.

3- Limbik sistem dürtüsel olduğundan kolaya kaçmak ve yorulmamak istiyor (Yani internette eğlenmek, sosyal medya, video izlemek, birileriyle yazışmak vs.)
Limbik sistemin sana ne kadar hakim olursa o kadar ertelemeci oluyorsun ve o kadar derin çalışmaktan uzaklaşıyorsun demek.

4- Önemli olan çok uzun saatler çalışmak değil. Çalıştığın saati akıllıca geçirip yeterli dikkat ve enerjiyi sağlayabilmek. Hatta diyor ki daha az çalışırsan daha odaklı çalışabilirsin.

5-Hayatındaki Biological Prime Time (BPT)‘nı belirle. Yani günün hangi saatleri en iyi verimle çalışabiliyorsun? Sabah mı, gece mi, hangi saatler arası? BPT’ni belirledikten sonra O saatlerde nerede çalışacağını belirlemelisin. Mekan da senin çalışman için uygun olmalı.

6- Mekanı belirledikten sonra, nasıl çalışacaksın, bu işin için ne kadar zaman gerekecek bunları da planlamalısın.
Yani BPT +Uygun Zaman+Uygun Yöntem.

7-Yapacağın işler için listeni mümkün olduğunca sadeleştir. Önemli şeyleri büyüt, önemsiz şeyleri küçült.
Önemli işler için ayırdığın vakti arttır, önemsizler için azalt.

8- Seni en çok oyalayan şeyler ne? Örneğin mail okuyup cevaplamak mı, bunu günün sadece belirli bir vakti yapmayı alışkanlık haline getir. Sadece o satte o işle ilgilen.

9-Zihnini boş şeylerle doldurup yorulmasına engel ol. işlerini listele, alacaklarını, alışveriş listeni vs. not kağıtlarına yaz.
Küçük not kağıtları kullanmak zihninin yükünü alacak boş yere yorulmadığı için gerekli enerjinden tasarruf etmiş olacaksın.

10-Kendini dikkat dağıtıcılardan uzak tutmalısın. Burada 20 saniye kuralını uygulayabilirisn. Çalışmak için oturduğunda telefonunu senden 20 saniyelik uzakta bir yere koy, örn diğer odaya. Dikkati dağıtan şeyler bizim farkında olduklarımızdan çok daha fazla. Bunu unutmayalım.

11-Aynı anda birden fazla iş yapmak beynimizdeki dopamini arttırdığından kendimizi daha iyi hissettiriyor.
Bu yüzden buna daha çok meyiliyiz. Ama asıl mesele çalışırken sadece tek bir işe odaklanabilmek ve o iş üzerinde tüm yoğunluğumuzla çalışabilmek.

12- Üretkenlik ve mutluluk birbirine bağlı, ne kadar üretirsen o kadar mutlu olacaksın, ne kadar mutlu olursan da o kadar üreteceksin.

Kısaca verimli çalışma alanında okumalar yapmak isterseniz bu kitap iyi bir başlangıç olabilir.
8 ana bölümde verimli çalışmak üzere ne gibi yollar izleyebileceğimizi bunlar gibi adımlar sunarak örneklerle anlatıyor."

kaynak