bugün

karizmatik

anlamı bilinmeyen kelime. ve mustafa kemal atatürk için kullanıldığında mâlesef kötü bir anlam çıkıyor ortaya. karizmatik; çekici görünen, yakışıklı olan, saçlarını jöleleyip sokağa çıkan erkek demek değildir dostlar.

karizma kelimesinin anlamına bakılmalı önce. karizma, yunanca'da "tanrı'nın lütfü" ya da yalnızca "lütuf" anlamına gelir. karizmatik olarak adlandırılan kişiler, diğer insanlardan farklı ve üstün olarak görülür. çünkü onlar doğuştan bir lütuf ile dünyaya gelmişlerdir. karizma sahibi kişinin ardından gidenler, karizmatik kişiye kör ve bağnaz bir şekilde bağlanırlar. karizmatik kişinin yaptığı hiçbir şey sorgulanamaz. ve karizmatik kişi, kendinde olan bu farklı ve olağanüstü durumu kimseye kanıtlamak zorunda da değildir. çünkü o'nu o konuma getiren zaten halktır. yani bir başka deyişle, "şeyh uçmaz, onu uçuran müritleridir"...

sonuç olarak; atatürk'ün karizmatik bir önder olması, o'nun duruşu ve dış görünüşüyle ilgili olarak dillendirilse dâhi kelimenin kökeni ve anlamı bilinmediğinden yanlış anlamalara yol açabilecek bir durum var ortada. toplum olarak atatürk'e olan saygı ve sevgimiz bağnazca değildir, en azından olmamalıdır. atatürk karizmatik bir lider değil, "biz"den bir liderdir. o'nu "tanrı'nın lütfu" ile doğmuş kabul etmek peygamber, aziz mertebesine yükseltmekle eştir neredeyse.