bugün

tsuguharu foujita

dünya'nın en zorlu çizimlerinden birini yapmış olan japon ressam. "20. yüzyıl boyunca batı'da çalışan en önemli japon sanatçı” olarak kabul görülmüştür.
kendisi hakkında en iyi bilgiyi buradan http://www.wikizero.biz/i...kvVHN1Z3VoYXJ1X0ZvdWppdGE alabilirsiniz. esasen ben bu sanatçının görev aldığı bir çarpışmadan söz etmek istiyorum. dilim döndüğünce yazmaya çalışacağım, buyurunuz;

bir uçak gemisi olan uss hornet, 12 adet north american b-25 mitchell* bombardıman uçağından oluşan bir filoyla, japonya'ya mümkün olduğunca yaklaşmaya çalıştı. ilk defa bu kadar büyük uçaklar, savaş sırasında bir uçak gemisinin sıkışık güvertesinden kalkış yapacaklardı. kalkışı ve saldırıyı gerçekleştirecek olan hava mürettebatları, bir zamanlar meşhur bir yarış pilotu olan hava kuvvetleri albayı jimmy doolittle tarafından eğitilmişti. bombardıman uçaklarıyla düzenlenecek olan saldırıyı kendisi komuta edecekti*. japonya'ya yapılacak uzun uçuş için bu uçaklar, bomba ve yakıt açısında çok ağırlardı. lakin, tüm olumsuzluklara rağmen kalkış yapmakta başarı kaydettiler. bahse saldırı bir süre sonra, "thirty seconds over tokyo" adındaki meşhur filmde işlendi*. velhasıl, kalkış yapan uçaklar her ne kadar japonya toprakları üzerinde küçük hasarlar vermiş olsa da, doğan güneş imparatorluğu'nun yüzüne atılmış ağır bir tokat olmuştu. saldırı esnasında 8 akıncı düştü. bunların üçü savaş suçuyla yargılanıp idam edildi. beşi ise, müebbet hapis aldı.

saldırının akabinde japonya başbakanı hideki tojo ve amiral isoroku yamamoto'ya göre amerikan akını, savunma hatlarını doğu'ya doğru genişletmelerinin gerektiğinin bir kanıtıydı. planları, pasifik okyanusu'nun ortasındaki bir amerikan askeri üssü olan midway'i ele geçirmek, ve 6 ay önce yapmaları gereken şeyi yapıp, pearl harbor'u ekarte etmekti. japonlar'ın bilmedikleri şey ise, amerikalılar'ın gizli askeri şifrelerini kırmış olmalarıydı. haliyle düzenlenecek olan saldırıdan haberdarlardı. (midway için) dolayısıyla amerikan başkumandanı amiral chester nimitz, midway'i savunmaya hazırlandı. isoroku yamamoto'nun komutası altında olan uçak gemisinden daha az uçak gemisi vardı. bu yüzden de pusu kurmak için hepsini bir araya getirdi. *
amiral yamamoto, oluşturulmuş en büyük donanmanın başına geçip, yola çıktı. donanma; 200 savaş gemisinden, ve en önemlisi, yaklaşık 600 uçak taşıyan 8 uçak gemisinden oluşan, istisnai bir filoydu. gemilerde toplamda 5000 japon asker ve bu çarpışmayı ölümsüzleştirmek için gelen ressam tsuguharu foujita da vardı. kendisi, paris'te meşhur bir montanas ressamıydı. göreve çağrıldığı için japonya'ya dönmüştü.

dipnot: amerikan tarafında ise bu çarpışmayı ölümsüzleştiren kişi seçkin yönetmen john ford olmuştur. çarpışma esnasında yanına düşen bomba sonucu ciddi bir şekilde yaralanmıştır.

dipnot 2: saldırı, 7 haziran 1942 sabahı japon filosu tarafından başlatılmıştır.