bugün

uber

Uber konusu taksicilik sisteminin yeniden düzenlenmesi ile çözüme kavuşur. internetteki sözlük platformlarında taksi plakası sahibi kimse olmadığı için hep bir birinin benzeri entryler girilmiş. Ortalama ticari taksi şoförü dan dun bi tip olabilir ama bunun konunun özüyle pek bir alakası yok. Amerika'dan yeni bir sistem geldi tüm diplomalar iptal diye bir karar çıksa ve kamuoyu baskısı oluşsa siz bunu kabul edermisiniz. Veya tapu sistemi değişti kimse birden fazla ev sahibi olamaz denilse bu kabul edilebilir mi? Oyun ortasında kural değiştirilmez.
Taksicilikle ilgili iki üç sıkıntı var.
1. Şoförlerin kaba olması ve müşteri seçmesi. Çözüm dijital takip, taksi şoförü lisansı, uygulanabilir cezalar ve yaptırımlar. Hem şoföre hem plaka sahibine.
2. Hizmet sonunda ödenecek ücretin baştan belli olmaması. Uber i en cazip kılan özellik bu sanırım. Buda dijital bir uygulama ile çözülür diye düşünüyorum. Ödeme şekli de değişmeli tabi.
3. Hizmet alınan aracın kalitesinin düşüklüğü. Açıkçası buna çok takılan insanı biraz şımarık buluyorum. Bir taksi yolculuğu en fazla kaç dakika sürebilir. Önemli olan gideceğin yere zamanında ulaşmak.
Uber illaki kurumsal olarak bu işi yapmak istiyorsa oturulur konuşulur gelir taksi plakası satın alır ve bu işi yapar. inanın bunun başka hukuksal ve vicdani çözümü yoktur. Kazanılmış hak konusunu aşındırırsak bir gün gelir aynı haksızlık sizi de bulur.
Önemli Not: taksi plakam veya plaka sahibi bir yakınım yoktur