bugün

kaset

artık yavaş yavaş piyasadan kalkan, içindeki manyetik banda ses kaydı yapılan şey. plaklardan sonra çıktığı için başlarda muhteşem bir şey gözüyle bakılıyordu herhalde. çünkü plaklara nazaran daha az yer kaplıyordu. ama artık cd ve mp3 çalarların olduğu bir ortamda kasetlerin de yeri kalmadı. hatta artık kalan müzik başta olmak üzere bir çok firma kaset çıkarmıyor, piyasadakilerini de topluyor. zaten pek kaset alan da kalmadı. hatta artık yakında cdlerin de papucunun hafıza kartı benzeri cihazlar yüzünde dama atılacağını da düşünürsek, kaset için artık nostalji oldu diyebiliriz.
ben hala dinliyorum o ayrı. yıllarca sağı solu tarayarak oluşturduğum kaset arşivim, mp3 leri bulunmayan eski gruplar, şarkıcılar vs. barındırıyor. ama onları da mp3 formatına çevirmem yakındır.
kasetin bir çok olumsuz özelliği vardı. eğer kazara güneşte kalırsa, bilin ki artık o kasetten hayır gelmez. sesi bir azalıp bir artarak çıkar. bantı kopar. gerçi tamir edilir ama ek yerindeki atlama sesi her dinleyişte rahatsız eder. bir de kasetçaların bant sarması var ki tam ızdırap. kördüğüm olmuş ayakkabı bağı çözmekten daha sıkıntı vericidir. çözdükten sonra bant mutlaka yıpranır ve ses kalitesi düşer. bu yüzden kasetleri kaliteli bir kasetçalarda çalmak ve kabında özenle saklamak gerekir.
kaset kullanmanın en iyi tarafı ise, bir şarkıdan diğerine geçmek ancak ileri ya da geri sarmakla mümkün olduğu için ve genelde bu işlemi yapmaya üşenildiği için bir albümdeki tüm şarkıların eşit sayıda dinlenmesini sağlamasıydı. dolayısı ile albümden ilk seferde dinlenip beğenilen 3 şarkıyı aylarca dinleme gibi bir durum pek söz konusu olmuyordu ve siz albümü ve albümün sahibini daha iyi kavrıyordunuz. bir de kasete ilginç sesler kaydedip eğlenebiliyorduk. kayıt yapmak zamanın şartlarına göre ulaşılabilir bir olaydı yani.
şimdi ben buraya kadar kaset öldü, ruhuna fatiha tarzında yazdım ama hala bir çok yerde teknolojik imkanlar bulunmadığı için, özellikle yerel şarkıcılar kaset doldurup satıyor. ama onların da kaybolması yakındır.