bugün

tevhid dini

Kur'an'da Tevhid dini, altı boyutlu bir kapsama göre tanımlanmaktadır. Bu altı boyuttan herhangi birinin inkarı, reddi, önemsiz kılınması dini; tevhid dini olmaktan çıkarmakta, şirk dini haline dönüştürmektedir. Dini, sadece Allah ile kul arasında; namaz, oruç, hac, zekat, dua ve zikir boyutlu olarak tanımlayıp onu, ferdin kalbine, vicdanına, evine ya da mabedine hapsetmek, bireysel hayattan toplumsal hayata, ekonomik hayattan ceza hukukuna kadar her alandan tasfiye etmek, günlük hayatın her sahasını tanzim etmesine karşı çıkmak, tevhid dinini parçalayıp yeni bir din inşa etmek demektir. Bu din, seküler din olup Kur'an'a göre şirk dinidir.

dinin altı boyutu:

birinci boyut: yüce egemenlik sahibinden gelen üstünlük ve galibiyet...

ikinci boyut: bu yüksek hakim otoriteden gelen değerler sistemi.

üçüncü boyut: bu yüksek egemenlik sahibinin verdiklerine karşı kendini borçlu hissedip boyun eğen, itaat eden, tapınan, hizmetkarlık yapan kullar

dördüncü boyut: tevhid dinine göre, yüce egemenlik sahibi yüksek otorite allahtır. allahtan gelen değerler sistemini benimseyip yaşama aktaran insan topluluğu, kabul etmeyenlerden ayrı bir ümmettir/millettir.

beşinci boyut: yüksek hakim otoriteden gelen değerler sistemi çerçevesinde fıtrat üzerine inşa edilen fikri ve ameli nizam.

altıncı boyut: ödül ve ceza sistemi. ödül ve ceza bu dünyada olabileceği gibi öbür dünyada da olabilmektedir.

prof.dr. burhanettin can - sırat-ı müstakim üzere olmak