bugün

eyyam ı bahur

Eskiler ağustosun ilk haftası için "eyyâm-ı bahur" derlerdi. Yani yakıp kavuran günler...

eyyam kelimesi, arapça günler anlamına gelir. yevmiye kelimesinin çoğulu olarak niteleyebiliriz. bahur kelimesi ise, çok sıcak anlamı taşımakta. bizim dilimize arapça üzerinden geçen bu meteorolojik olay, medeniyet sahibi kültürlerde de isimlendirilmiştir. Antik Roma kültüründe ise Eyyam-ı Bahur günleri kuzey yarım kürede 24 Temmuz-24 Ağustos olarak nitelendirilir.

Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı'nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günler Latince olarak diēs caniculārēs, yunanca olarak kynádes hēmérai anılmaktaydı. özellikle Romalılar, Sirius'un görüldüğü tarihlerde kahverengi köpekler kurban ederek Sirius'u hoşnut etmeye çalışırlardı. Çağdaş Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar halen kullanılmaktadır. ingilizce'de Dogdays, Almanca'da Hundstage olarak bilinen eyyâm-ı bahur günümüzde kullanılmamakla birlikte yerini çöl sıcakları, afrika sıcakları gibi ifadelere bırakmıştır.

edit: sirius ile bu sıcakların nasıl bir bağlantısı var?

Sirius çift yıldızı bu dönemde en parlak olduğu malumdur ki, Sirius'un ışığının Güneş ile olan kombinasyonundaki etkisinin, insanların yanı sıra bitkiler ve hayvanlar üzerinde müsbet veya menfi etkileri olduğu düşünülmüştü.

ancak, Sirius gece gökyüzünde en parlak yıldız olmasına rağmen, güneşin dünyamıza etkisi üzerine bilimsel olarak kanıtlanmış bir bağlantı yoktur.