bugün

elveda güzel vatanım

Az önce son sayfasını okuduğum kitap.

Bir ittihatçının gözünden osmanlının son yıllarını ve cumhuriyetin kuruluş yıllarının anlatıldığı bir yapıt.

Balkan savaşlarını , trabusgratı , Abdulhamitin son dönemlerini , Vahdettinin ilk yıllarını , Sultan Reşatın döneminin tamamını ve cumhuriyetin ilk yıllarını yaşamış birinin gözünden anlatan bir kitap. Selanikte başlayan hikaye Şehsuvar sami adındaki ittihatçı fedainin kaleme döktüklerinin günümüz diline uyarlanmış şekli . Ayrıca dönem istanbuldaki siyasi cinayetleride yaşarmışcasına hissettiriyor.

Birde baş karakterin içerinde bulunduğu ruh hali var ki insanı içine çekiyor. Yahudi bir kıza Müslüman bir genç olarak aşık oluyor ve beraber olmalarının tek yolu Fransaya gitmeleri , lakin şevsuvar vatanın geleceği ve sevdiği arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde kalıyor. Tüm roman boyuncada geçmiş 20 yılda yaptıklarının ulu bir şey olup olmadığını sorguluyor.

Bir diğer sorgusu ise : Mevcut yazarlık yeteneklerini kullanarak Fransadan meşrutiyet için yazılar yazması mı daha ulu bir davranış olurdu , yoksa 20 yıl yaptıgı gibi bir fedai gibi çatışmak mı ?

Kitapta bunu şu şekilde bahsediyor, "iki hayat yaşıyorum sanki, biri son 20 yılda yaptıklarım , biri de esterle yaşayamadıklarım"

Yakın tarihle alakalı romanlar sevenlere şiddetle tavsiye edilir.