bugün

özel okul ile devlet okul arasındaki fark

Hangi kademeden bahsediyoruz bu önemli:

Özel ve devlet okulu imkanlarını görmüş bir öğretmen olarak şahsen ilkokul düzeyinde bu farkın uçurum boyutunda olduğunu düşünüyorum. Nedir bu farklar?

Devlet okulunda; sınıf mevcudunun fazlalığı nedeniyle her öğrenciye yeterli zaman ayrılamıyor, dolayısıyla yine aynı sebepten sınıf kontrolünün sağlanması da güçleşiyor bu da sınıf ortamındaki disiplinsizliğe, akran zorbalığına öğrencide özgüven eksikliğine sebep oluyor.

Özel okulda; sınıf mevcudu her öğrenciye zaman ayırabilecek sayıda ayarlanıyor. Bu da pek tabii sınıf kontrolünün daha kolay sağlanmasına yardımcı oluyor. Öğrencilerin isteklerine ders saati içinde daha çabuk cevap verilebiliyor. Öğretmen otorite rolünden sıyrılıyor, sosyo ekonomik düzey öğrenciler arasında farklar doğurmuyor.

Yapılandırmacı yaklaşım ve farklı yöntem tekniklerin uygulanabilmesi, sosyal aktivitelere erişebilirlik, rehberlik hizmetlerinin aktifliği, teknolojiye ulaşılabilirlik gibi konularda yine özel okul açık ara önde diyebilirim.

Hayatının her döneminde devlet okulunda okumuş ve yine lisansüstü eğitimime de devlet okulunda devam etmeme rağmen şu an özel bir ilkokulun imkanlarına dahi imreniyorum.

Devlet okulunda, drama dersi bile henüz yokken; özel okulda çocuklarımız birinci sınıftan itibaren ingilizce ile tanışıyorlar, robotik ve yazılım dersleri alıyorlar, at binme, yüzme, bale gibi seçmeli derslerle okulu okul gibi görmekten öte sosyalleşme aracı olarak görüyorlar.

Yine ortaöğretimde de durumun hemen hemen böyle yani özel okul lehine olduğuna inanıyorum.

Fakat iş Lisans ve lisansüstü kademelere gelince çok kaliteli yine imkanları fazlasıyla gelişmiş üç beş marka yapmış özel okul dışında eğitimsel olarak devlet ve özel okul arasında bir fark olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Aksine adı duyulmamış özel okulda sırf puanımın düşüklüğü sebebiyle para verip okumaktansa tekrar tekrar sınava hazırlanmayı yeğlerim.