bugün

gecenin tablosu

ithaka kralı odysessus on yıl sürecek truva savaşı'na katılır. geride güzeller güzeli karısı penelope ve oğlu telemakhos'u bırakır. karısına oğlunun büyüyüpte sakalları uzayana kadar kendisini beklemesini, şayet o vakte kadar dönemezse evlenmesini söyler. kocasını çok seven penelope bu söze kulak asmayarak tam yirmi yıl bekler kocasını...

görsel

penelope ve talipleri

fakat bu sadık kadının bekleyişi kolay olmaz elbette. güzelliği dillere destan olan penelope'ye; hepsi birbirinden kıymetli kısmetleri evlenme konusunda epeyce baskı yapmaktadırlar. penelope ise bu duruma bir hayli ilginç bir çözüm yolu geliştirir. bir örgü ördüğünü ve ancak bu örgü bitince evlenebileceğini söyler. fakat bu örgü enteresan bir şekilde asla bitmez. çünkü penelope örgüyü gündüz örüp gece geri sökmektedir. ve bu şekilde kocası gelene kadar yirmi yıl oyalar kısmetlerini. nihayet odysessus gelir ve penelope'nin amansız bekleyişi sona erer.

tablo ingiliz ressam John William Waterhouse aittir. cazibeleriyle erkekleri kurban durumuna düşüren mitolojik güzel kadınlar ve onların ölümcül cazibelerine kurban giden erkekler sanatçının eserlerinde yer alan önemli öğelerdir.
güncel Önemli Başlıklar