bugün

john william waterhouse - dolce far niente, 1879 italyanların muzip sözü hiç bir şey yapmamanın keyfi dolce far niente!

görsel
(bkz: yıldızlı gece)

görsel
Taner Ceylan'ın otoportresi

i love you / 2016

görsel
barok tarzının önde gelen isimlerinden hollandalı ressam peter paul rubens'in cimon ve pero tablosu.
görsel

tabloda yaşlı bir adam, bir kadının memelerini emiyor.
burada rubens'in betimlediği yaşlı adam(cimon), kadın ise cimon'un kızı pero.

Cimon, dönemin iktidarı tarafından itirafa zorlanmak için açlığa mahkum edilmiş, Yeni doğum yapan kızı Pero büyük zorluklarla gardiyanlara rüşvet vererek babasını ziyaret ediyor ve kendi sütüyle babasını açlıktan ölümden korumak için emziriyor.

tabloda, Kızın(pero) yüzündeki endişe, kapıya baktığı aşikar tavrı, babasının omzunu şefkatle kavrayışı, güçlü duruşu ve cesareti, babanın, kızının memesini emerken yüzünde oluşan o çaresizliğini, ellerini koyuş şekli ve vücut dili ile durumu kabullenişi müthiş bir şekilde yansıtılmış...

şu an tablo, Rusya'nın St.Petersburg şehrindeki dünyaca ünlü Hermitage müzesinde sergilenmektedir.
3 mayıs 1808 - francisco goya
görsel
modern sanatın başlangıcı kabul edilen bu tablo aynı zamanda, napoleon ordularının madrid'i işgalinin de resmi tarihidir. tabloda fransız askerlerinin madrid'li savaş tutsaklarını kurşuna dizmeleri konu edilir.

resmin sağ tarafında kullanılan koyu renkler, iç karartıcılığı, fransız askerlerinin geometrik duruşu ve tutsaklar ile arasındaki gerçekdışı yakın mesafe, savaşın mekanikliğini ve duygusuzluğunu anlatırken, tabloda kullanılan tek ışık olan fenerin ışığı, resmin sol tarafındaki tutsaklara yansıtılarak, yüzlerindeki korku, acı ve çaresizlik duyguları aydınlatılmak istenmiştir. yerde yatan çarmıha gerilmiş isa figürünü andıran tutsak ise adeta teslimiyetin son noktasıdır.

tablo bu haliyle döneminin savaş ve kahramanlık betimlerinden epeyce uzaktır. bu yüzden modern sanatın başlangıcı 3 mayıs 1808'dir.
görsel

hatay'ın anavatana hasreti...

ressam ibrahim çallı'nın 1936 tarihli tablosu.
ibrahim çallı, atatürk'ün direktifleri ve politikaları doğrultusunda tablolar çizerdi.
atatürk devrimleri, kurtuluş savaşımız ve türkçülük bu tablolarda işlenen konulardır. ressamın atatürk'ün görüşleri doğrultusunda çizdiği tablolardan en ünlüsü "ergenekon'dan çıkış" tablosudur, yine kurtuluş savaşını konu alan zeybekler adlı tablo da pek meşhurdur.

işte bu hatay'ın anavatana hasreti adlı tablo da atatürk'ün isteği ile yapılmıştır.

ulu önder atatürk için hatay mutlaka halledilmesi gereken bir meseleydi. bu tablo ile de hatay'ın anadolu'nun bir parçası, türklerin yurdu olduğu vurgulanmıştır.

hataylılar halk arasında bu tabloya "hatay'ın mona lisa'sı" derler...
Pierre Auguste Renoir - Luncheon of the Boating Party 1880/81 renoir, tabloda köpekle oynayan hanımefendi Aline Charigot ile yıllar sonra evlenmiştir.

görsel
görsel

The Kiss, Francesco Hayez.
Zemin kazıyıcılar - caillebotte
görsel
impressionizm akımı ressamlarından soylu bir fransız ailesine mensup caillebotte'ye ait 1875 yılında yapılan bu tablo; yapıldığı dönemde, ilk kez işçi sınıfı insanlarının bir tabloya konu olması bakımından epeyce aykırı bulunarak eleştirilir ve salon de paris'e kabul edilmez. Üstelik ilk kez tanrılar ve efsanevi kahramanlar yerine işçilerin çıplak gösterildiği bu tablo; yine döneminde çok fazla cinsellik çağrıştırdığından "müstehcen" bulunmuştur.
maximilian pirner / sleepwalker 1878 çek sanatçıdan beklenen bi sahne ne kadar uzun incelerseniz gerilimin dozu o kadar artıyor.

görsel
Tarih tekerrür ediyor, kimbilir belkide fransızların eliyle, ispanyollardan endülüs katliamının intikamını alıyordu.

--spoiler--
Goya’nın bir başyapıtı: 3 Mayıs 1808

idam mangasının resmi.

Napolyon dönemi bütün Avrupa ülkelerinde derin yaraların açılmasına neden olan bir dönemdi. Moskova’dan Lizbon’a kadar her yer istilaların yarattığı girdaba kapılmış, askeri facialara yol açılmış, insanların hayatı mahvolmuş, kıtlık başlamıştı. Goya ilk başta Fransızlar hakkında kararsız kalmış olmalıydı. Ne de olsa liberaldi. Fransız devriminin altında yatan birçok görüşü onaylıyor olması gerekirdi.

3 Mayıs tablosu Fransa’dan beklenen aydınlanmanın askeri zulme dönüşmesini Goya’nın gözünden anlatıyordu. Bir bakıma Goya’nın aydınlanmaya inancını kaybolduğunu görüyoruz. Resimde aydınlanmanın Madrid’e getirdiği tek şeyin insanoğlunun vahşetini daha berrak gösteren fener olduğunu söylüyor.

https://nazlisenol.wordpr...r-basyapiti-3-mayis-1808/
--spoiler--

görsel

The third of may 1808
konstantin razumov

görsel
görsel

Yuko tatsushima adlı bir ressamın eseridir. Uzun süre bakanların intihar ettiği söylenmektedir (yersen). Diğer eserleri de aynı psikopatlık derecesindedir meraklıların bilgisine.
görsel
Hendrick ter Brugghen’s Melancolia

görsel

Aynı zamanda "mood"
görsel
Sir Lawrence Alma-Tadema | The Roses of Heliogabalus, 1888 gecemize roma imparatorluğundan bi renk gül menekşe!

görsel
görsel

ikarus'un düşüşü.
ikarus denize düşmüş boğulurken kimse onu farketmez, görmez bile. insanlar da böyledir. umursamaz ve soğuk.
Sözlüğün geldiği seviyeye bak tablo falan atıyorlar. Resmen altın çağ. Evet.
donemin karamsar atmosferi cok basarili sekilde anlatilmis tabloda. enfes.
görsel
Fatih’in istanbul’a girişi. Evet.
görsel
görsel
Vincent van Gogh

Buğday tarlası ve kargalar.
gece olmasına daha var ama;

görsel

Paul Cezzane - Kart Oyuncuları. (kumar tehlikeli ama en büyük lüks zevklerden biridir)

ayrıca bu tablo 260 milyon dolara katarlı bir aileye satılmış ve dünyanın en pahalı eşyalarından biridir.
ophelia - john everett millias
görsel
''Babasının, sevgilisi Hamlet tarafından öldürülmesinin ardından kederle ve öfkeyle kır çiçekleri topluyor, çelenkler yapıyordu ophelia. Derenin üstünde dalları sallanan Söğüt ağacına tırmandı ve bastığı dal kırıldı. Olacaklardan habersiz şarkı söylerken suya boylu boyunca uzandı ve ölümün onu almasına izin verdi...''

ön raffaeloculuk akımının öncülerinden olan millias 1852 yılı yapımı bu eseri ve öncüsü olduğu bu akım ile; raffael öncesi dönemdekine özgü ”saflığı” yakalayabilmek ve geri vermek istiyordu. bu Akımı benimseyen sanatçı ve arkadaşları eserlerinde çok daha yüksek bir manevi anlatıma yönelerek yüksek bir ideale ulaşmak istiyorlardı.

Resim, nehrin ayrıntılı bitki örtüsünün çok yakın tasviri ile bilinmektedir. ophelia'nın elinde tuttuğu çiçeklerin her biri özenle seçilmiştir. kırmızı gelincik uyku ve ölümü temsil eder. Papatyalar masumiyeti ve hercai menekşe karşılıksız aşkı temsil eder.