bugün

annihilation

Güzel ama formülize bir film annihilation. Güzel bir fikir ortaya atılmış, zamanında güzel ama çokça kullanılan bir formülün üzerine oturtulmuş gibi hissettiriyor. The Thing filmini çok sevmişseniz zamanında ve bir farklı varyasyonunu tekrar izlemek istiyorsanız izleyin. Ama yeter noktasındaysanız çok tavsiye etmeyebilirim.

--spoiler--

Filmde bir kaç zayıf nokta var açıkçası. Birincisi biraz sübjektif ama neden bunlar oluyor sorusunun bir cevabı yok. Direkt şöyle girişiyor film size, bir gün bir anda dünyanın orta yerinde bu bulundu. Nasıl sorusunun cevabı yok. Olması gerekli mi, bilmiyorum. Bu dediğim gibi çok sübjektif bir durum, kimi için daha etkileyici olabilir.
ikincisi, karakterler. Ekip 5 kişi başlıyor ve ekipteki kişilerin bir karakteri yok. Bir özellikleri yok. Oyuncunun verememesi falan gibi bir durum söz konusu değil, zaten verme şansları da yok, öyle bir fırsatı yok filmin. Herhangi 5 kişi birleşmiş ve bir sorunu çözmeye yola çıkıyorlar kıvamında başlıyor. Belki filme ekstra bir 10-15 dk ekleyecekti dediğim şey ama filmi bence çok daha etkileyici bir hale getirebilirdi bu durum. Çünkü bu durumdayken karakterler bu tarz konulardaki jenerik karakterler olmaktan öte gidemiyorlar. Ne bileyim mesela bir karakteri sadece şeker hastası yapmaları bile konunun temposunu yüksek tutabilecek ayrıntı olabilirmiş. Şu durumdayken gerçekten kim ölmüş, kim kalmış, kim niye bunu yapıyor, motivasyonu ne falan hiç bir şekilde umursamıyorsunuz.
Üçüncüsü yine muhtemelen filmin süresini kısaltmak amaçlı, giriş kısmındaki olan biten her şey çok koşturarak ilerliyor ve altyapıyı kötü hale getiriyor. Yine aslında ilk bahsettiğim şeyle de bağlantılı, neden sorusunu sormanıza izin vermiyor film. Neden o kadının eşi seçildi, tesadüf. Bilim insanı olması sırf konuya bir şekilde dahil olması amaçlı mı, evet. Onca insanın olduğu yerde sırf kadının kocasını kurtarması için ekibe bir anda dahil olmasının sebebi ne, öyle işte karıştırma. Bunlar kafaya takılmalı mı ayrı bir soru işareti bırakıyorum bunun için ama hani filmi gerçekten ucuzlaştıran bir hareket olmuş. Keşke ta en başta Netflix gibi bir platforma satılacağı belli olsaymış ve şu gişe için saçma sapan hareketler yapılmasaymış. Bir klon olsa da iyi bir klon, çok çok daha iyi olabilirmiş, biraz bu sebeplerden harcanmış bana göre.

--spoiler--