bugün

mr

asıl adı 'magnetic resonance imaging' yani 'manyetik rezonans görüntüleme' olan dolayısıyla aslı mri olması gereken ancak ülkemizde çeşitli yerlerde kullanımı mr ve mri olabilen sözcük öbeği. bir de gittiğim devlet hastanesinde 'mr' şeklinde yazdığını görünce anlık bir şaşkınlık yaşamıştım, zira emar tadında bir şeyler bekliyordum.

cihazın çalışma prensibini temel olarak kendimce anlatmaya çalışayım :

cihaz, kullanılan mıknatısın çeşidine bağlı olarak değişebilen son derece yüksek (0,4 tesladan 2 teslaya kadar, ki 1,5 tesla = 15 000 gauss ve bu da dünyanın oluşturduğu manyetik alan gücünün 30 bin katı!) manyetik alan oluşturarak insan vücudundaki h atomlarının protonlarına etki ederek aldığı tepkiyi çeşitli işlemlerden geçirerek dokuların lokalizasyonunu yapar ve bilgisayar aracılığıyla bunları 3 boyutlu görüntüye dönüştürür. yani sade tanımı bu şekilde.
4 çeşit sistem* vardır :

1) permanent magnet : adı üzerinde sabit mıknatıslı sistem olup, manyetik alan gücü sabittir (0,08 ile 0,4 arası). çok yüksek bir manyetik alan üretmemesinin sebebi ağırlık etkenidir (0,3 teslalık bir sistemin ağırlığı bile 100 tonu bulur). ayrıca yüksek çözünürlükte görüntüleme sağlamaz ve ısıya duyarlıdır. avantajı ise sistem ve inceleme maliyetinin ucuz olması ve kullanımında enerji gerekmemesi.

2) resistive magnet : manyetik alan oluşturmak için elektrik enerjisinden yararlanılır. 0,15 ile 0,2 tesla arasında bir güce sahiptir. isınma problemleri yoktur ve daha emniyetlidir. buna karşın elektrik harcaması fazladır.

3) hibrid magnet : ilk 2 sistemin bir nevi karışımıdır.** bu 3 sistem günümüzde yaygın kullanıma sahip değildir.

4) superconductive magnet : günümüzde en yaygın kullanıma sahiptir. zira 0,15 ile 2 tesla arasında çalışmaktadır ve yüksek kalitede görüntüleme yapar. bu sistemin özelliği içinde helyum ve nitrojen gibi kriyojen maddeleri barındıran termos sistemli yapıda olması sebebiyle -280c de çalışması ve bu sayede direncin dolayısıyla ısının yükselmesi engellenmektedir. ancak bu kriyojen maddeler zamanla eksilir* ve 1 litre helyum ülkemizde 10-15 $ civarındadır. eğer sistemde ısı yükselirse, mıknatısı oluşturan tellerde iletkenlik kaybolur ve buna bağlı tellerde ısı oluşmaya başlayarak oda sıcaklığında bile gaz halinde bulunan kriyojen maddelerin kaynamasına sebep olur* bu sebeple de kurulum ve maliyetleri yüksektir.

ayrıca;
http://www.konez.com

ve ayrıca da;

(bkz: mr çektirmek)
(bkz: manyetik alan)
(bkz: tesla)

şimdilik diyeceklerim bu.**