bugün

üniversite mezunu olmanın bir sike yaramaması

Verilen eğitimin yetersizliğinden ve vasıfsızlığından kaynaklanan aslında büyük bir problem olmakla beraber toplum algısı yüzünden aman oku yavrum ünivesiteni denilerek öğrencilerin 'sadece' diploma alması sonucu oluşan boktan durum. Bir de bunun kalabalık bir toplumda yaşıyor olmamız sonucu oluştuğunu da eklemek isterim; işe yarar okulların sayılı olması, taşrada, şehirde, metropolde türlü türlü özel ve devlet üniversitesinin açılması ve çoğu derse giren hocanın egolarından başka verecek çok da bir şeyi olmaması da eklenince insanların bunu kabul etmesi gerekiyor.

Tabi okumayın demek değil bunlar, üniversite yılları hayatın en güzel, en renkli ve özgür yılları. Bir daha geri gelmeyeceği için tadını çıkarmak gerekiyor. Aldığınız eğitimin hakkını verecek kadar da çalışın ama mezun olunca çok büyük beklentileriniz olmasın. En az üç dört yıl sürüneceğinizi bilin. Bu son söylediğim önü açık bölümler için geçerli değil elbette ama bu bölümler diğerlerine nazaran oldukça az olduğu için genellemeye vuruyorum.

Sonuç olarak, üniversite okuyun ve kendinizi geliştirin ama iş bulamayınca açlık grevi yapmayın. Türkiye'de üniversite mezunu olduktan sonra hayatın size getireceği çok bir şey yok siz çabalamak zorundasınız, bunun farkında olun.