bugün

1 mayıs işçi bayramı

utanmak yeterli mi sizce?
hükûmetçe?
siyasetçe?
ideolojikçe?
sergilenen tavırca?
peki ya insanca? pek insanca?..

çok ötelere gitmeyelim diyoruz ya hep, bazen kimilerince ötelere giderken(!)
alanda yer alan, sessiz çığlıklarını duyurmak isteyenlerin içinde pekâla vardı sünnisi-alevisi, kürdü-türkü, sivili-sivil olan polisi -ancak haklı serzenişleri dillendirmek isteyen sivil halk kimliği; pekâla vardı hakların verilmemesi ile canı yanan, bunun yanı sıra sadece günün ehemmiyetine vurgu yapmak isteyen bilinçli insan.

abd'de 1 mayıs 1886 yılında iş saatinin 8 saat olmasına karar verilmesi ile eyleme geçilmiştir. işçi örgütlerin buna hazırlıklı olması kararı alınmıştır. ve 1889'da bu savaşımlar, mücadeleler '1 mayıs işçilerin mücadele dayanışma günü' olarak kabul ettirilmiştir.
ve pek tabii 1890'da da bu gün 1 mayıs işçi bayramı olarak alanlarda kutlanmıştır. bu süreç kansız geçmemiştir, ancak suçlular cezalandırılmıştır, üstelik idamla. ve bir daha da tekerrür etmemiştir insanlık dışı görüntüler.

ülkemizde ilk 1906'da kutlanmıştır bu bayram niteliğindeki hakların özgürce ve birlikçe savunulması anlamına gelen gün. ancak hep gölgeler altında olmuştur. sonrasını yakın tarihimizde, doğum tarihlerimizce ve biraz da arşivleri kurcaladığımızca biliyoruz hepimiz.

nedir ülkenin altına/kanatlarına almak istediği tahakkümperver tavrın nedeni? neden gocunulur ülke insanların kaynaşmasından? birlik olmasından ve birlik gösterisinden?
bizi biz yapacak olan, tüm farklılıklarımıza rağmen ortak payelerimizde buluşup, bu parçalar/parçacıklar ile bir bütünü oluşturmak değil midir insana yaraşır sıfatlarca?
hani bizi güçlü yapacak olan bu edimler değil midir de bunca zulüm ve baskı yapılır inatla, yılların 'bile bile lades' olmuş zihniyeti ile?
biri açıklayabilir mi, aynı hatayı defalarca yapmanın mantığını?
silkinip, yeni bir gün ve tarih yazmanın insan tarafını muştulayacak kimsecikler yok mu sağımızda, solumuzda, önümüzde ve arkamızda?
illa hep sobelenecek miyiz tüm bunlarla, bu zihniyetlerle?

medyada yer alan şu görüntülerden utanmamak kabil mi allahın aşkına?
neyiz biz?
insandan devşirilmiş et parçaları mı? her söze ve baş(!) diye tabir edilenlere itaat etmesi gereken köleler mi?
çok mu zor klişelerimizden-ezberlerimizden-korkularımızdan sıyrılmamız?
korktuğumuz nedir peki? bu topluma verilmemesi için didinilen hakların kalan kısmının da imtina ile alınmasının sebebi nedir? birileri anlatsın artık!..

utanmak yeterli mi sizce?
hükûmetçe?
siyasetçe?
ideolojikçe?
sergilenen tavırca?
peki ya insanca? pek insanca?..

senin 1 mayıs işçi bayramının rengi kırmızı türkiye'm. ihtiraslı bu rengin kaykılmış gölgesinde, emek ve işçi bayramın kutlu olsun. insanca, pek insanca...