bugün

elektrik mühendisliği

elektriğe dair hemen hemen tüm alanları kapsayan mühendislik dalıdır. sanılanın aksine asıl spesifik bir alan üzerine yoğunlaşan bölüm elektrik-elektronik mühendisliğidir. elektrik mühendisliği mezunları için geniş iş imkanları olmasına rağmen mezunlarının %75i proje ve taahhüt işinde çalışır.

proje ve taahhüt alanının dışında kontrol, otomasyon, elektronik, güç elektroniği, yenilenebilir enerji, elektrik makinaları, yüksek gerilim, aydınlatma vb. gibi pek çok alanda çalışabilirler. örneğin bir arkadaşım şu anda otomasyon işi ile uğraşıyor. ytü'deki kontrol ve otomasyon mühendisliği hocalarının çoğu da ytü elektrik mühendisliğinden mezun zaten.

bunların dışında ytü için konuşacak olursam okuması git gide zorlaşan bölümdür. en son bu dönem verilen mezunlar ile birlikte bologna eğitim sistemine sonradan geçenlerin normal öğretim süresi dolduğu için artık eskisi kadar esneklik sağlanmıyor. çoğu hoca yoklama alır. derslere girer ve dinlerseniz okulu 4 senede hatta 3.5 senede kolaylıkla bitirebilirsiniz ve mezun olduğunuzda cidden kendinizi alanında yetkin bir mühendis gibi hissedersiniz.

benim bölümün en sevdiğim yanı birkaç istisna dışında tüm hocalara ve asistanlara elektrikle ilgili istediğiniz soruları sorabilir ve tatmin edici cevaplar alabilirsiniz. başka bölümlerde okuyan arkadaşlarımın anlattığı gibi kendisinden önce egosu gelen tarzda hoca veya asistan yoktu hiç.