bugün

uludağ sözlük kullanma kılavuzu

öncelikle şunu söylemek gerekir ki; sözlüğe kayıt olurken "üye olmanız durumunda 'üyelik sözleşmesi' esaslarını kabul etmiş olursunuz." şeklinde bir uyarıyla karşılaşıyorsunuz.
kabul ederek üye olduğunuz bu sözleşme; sözlüğün anayasasıdır. üye olurken okumadan evete bassanız da bugün bir girip okuyun derim ben.

bahse konu sözleşme hükümleri ve sözlükte süre gelen uygulamalar ile alınan kararlar ışığında sözlüğün kullanılma esasları şunlardır;

1- sözlükte hakaret etmek yasaktır. hakaret içeren sözcükler, sözlük ekibi tarafından editlenecektir ya da entry tamamen silinecektir.
(ek açıklama: ayrıca; hakaret oluşturabileceğini düşündüğümüz veya ilgililerin tarafımıza kaldırılması amaçlı şikayette bulunduğu entryler de, takdiri olarak silinebilir.
ceza sorumluluğunun şahsiliği esastır, ancak bazı istisnai durumlarda sözlüğün cezai sorumluluğuna da gidilebileceğinden, bu konularda çeşitli yaptırımlara maruz kalmak istemeyen bir yönetim olarak, entryleri yok etmeyi tercih etmekteyiz. "ben hakaret içerdiğini düşünmüyorum, entrymi kafanıza göre silemezsiniz" demeniz maaaaalesef ki bizim açımızdan yeterli ya da geçerli bir açıklama oluşturmamaktadır.)
ayrıca bakınız: götümüze girebilir.
2- uyuyamayanlar kulübü başlığı istisna tutulmak kaydıyla; karşılıklı konuşma içeren entryler; "@2" tarzı cevaplaşmalar yasaktır. her entry; başlığı tanımlayacak ya da açıklayacak cümlelerden oluşmalıdır. yani kısacası; tanım ya da açıklama zorunludur.
3- entrylerde gülücük, :(, :s tarzı smileylerin kullanılması yasaktır. bunun yerine swh, bgv, bkv tarzı kısaltmaları "( u : )" içerisine almak kaydıyla kullanabilirsiniz. aynı şekilde random gülmek de yasaktır. cümlelerin sonunu klavyeye saçma sapan basmak suretiyle tamamlamayınız. *

sözlüğün yazım esaslarına gelecek olursak;
entry girmek için ayrılan bölmenin üst tarafında bkz, gbkz, u, ara, b, i, spoiler, etiketle butonları bulunmaktadır.

bakınız: sözlük içerisindeki bir başlığa gönderme yapmak, okuyanları direkt olarak o başlığa yönlendirmek için bkz kullanılmaktadır. (bkz: şu şekilde)
gizli bakınız ya da görünmez bakınız: cümle içerisinde kullandığınız bir kelime için okuyucuları yönlendirmek istediğiniz başlık için kullanabilirsiniz. zira cümle içerisinde verilen bakınızlar parantezli olduğundan çirkin gözükmekte ve okuyucunun dikkatini dağıtmaktadır. ( o da bu şekilde )
u: entry içerisinde yıldız şeklinde * gözükecek bir gizli yazı bırakma şeklidir. genellikle ek açıklamalar veya sözlükte yasak olan gülüşler u şeklinde verilmektedir.
ara: hali hazırda kullanıcılar arasında kullanıldığını görmesem de, çok kullanışlıdır. (ara: ) parantezi içinde verdiğiniz her sözcük ya da cümle, tıklayan yazarlar tarafından kendiliğinden aratılmış olmaktadır. bu sayede; o kelimenin geçtiği her başlık sol frame'de sıralanmış olacaktır.
b: bildiğiniz "bold"dur. koyu yazmanıza yardımcı olur. aynen bu şekilde
i: bildiğiniz "italik"tir. kullananı pek görmesem de şiir başlıkları içerisinde çok şık gözükmektedir aslında.
spoiler: genellikle diziler ya da filmler hakkında bir şey yazarken henüz izlememiş kişiler tarafından topa tutulmak istemediğinizde tam olarak kullanmanız gereken şeydir. siz uyarınızı yapın da okuyan gene okusun. *
etiketle: entry içerisinde bir yazardan bahsediyorsanız ve bu entry hakkında ona bir bildirim gitmesini istiyorsanız (kişi : ) parantezini kullanabilirsiniz. sanırım facebook ve twitter sayesinde hepimiz aşinayız bu etiketleme olayına.

bir de sözlüğün en üst kısmındaki kısımdan bahsedeyim hazır aşşşşşşırı uzun bir entry giriyorken. *

arama çubuğu: başlık, yazar, etkinlik ya da youtube linki verilenler için arama yapabiliyorsunuz. şu youtube olayını ben de tam çözemedim neden orda niçin yani? ama çaktırmıyoruz şimdilik. *
ayrıca bir kelime ya da cümle arıyorken aşağıda çıkan detaylı arama için tıklayın'a bastığınızda karşınıza çıkan arama kutucuğu ile "a'dan z'ye" "eskiden yeniye", gününe göre; başlıklarda ya da içindeki entrylerde arama yapabilirsiniz. hatta istediğiniz yazarın adını yazarak daha hızlı sonuçlara ulaşabilirsiniz.
(daha dün detaylı arama sayesinde bir cafe adı bularak günü kurtardım mesela.) *
bugün: gün içerisinde yazılan tüm başlıkları listeler.
dün: dün entry girilen tüm başıkları listeler.
belki bir gün: sözlüğün açıldığı günden bugüne; herhangi bir günde yazılan tüm başlıkları listeler. sözlükte sıkılanlar için birebirdir. aynı zamanda o tarihin gündemini de görmüş oluyorsunuz.
seçmece: sözlükte sıkılanlar için bir diğer güzel sekme. tıkladığınızda herhangi bir güne ait, herhangi bir başlığın, herhangi bir entrysi çıkıyor.
karışık: sözlükte yazılmış başlıklar arasından rastgele 50 tanesini listeler.
ukde: sözlük yazarları tarafından açılmak istenen ama girilecek entry bulunamayıp da diğer yazarların doldurulmasına bırakılan ukdeleri sıralar. (bkz: ukde idim doldum)
istatistikler: şu an bi kısmı kullanıma açık olmasa da; sözlükte kaç kız var? kişi başına kaç erkek düşüyor? adana'da kaç yazar var? en çok baba alan entryler hangileri? gibi dedikodu değeri taşıyan istatistiklerle sözlüğe ısınmanızı sağlıyor.
çıkış: asla basmanızı istemediğimiz tuş. *

ayırca; sol frame'de entrylerin sıralandığı kısmın sol üstünde -her ne kadar ingilizce olsa da- bir tarih bulunmakta. bu tarihe tıklayarak istediğiniz günü seçip o günün gündemine ve başlıklarına göz atabilirsiniz.

çok önemli bilgi; sağ alt köşede online yazarlar listesini ve sohbet kısmını açan çok tatlış butonlarımız mevcut. mixlr chat yerine burdaki sohbetten yazışırsanız aşırı mutlu mesut olabiliriz mesela. *
saatleriniz 00:00'ı gösterdiği an günün tüm yazışmaları siliniyor yalnız. o saatte yazışanlar için dikkat edilmesi gereken husus. *

bu duygu dolu ve aşk yüklü satırlarıma son verirken bir de dip not düşmek isterim;
* lütfen her entrynizin sonuna nokta koyunuz ki sözlük ekibi böyle kıldan tüyden düzeltmelerle zamanını harcamasın.
* bir de lütfen türkçe yazım kurallarına özen gösterelim. özellikle her "şey"i mutlaka ayrı yazalım.

gözlerinizden öperim!
sevgilerle
19/05/2016