bugün

hadisi inkar kuran ı inkardır

(bkz: hadisi inkar kuranı inkardır/#30998695) nolu entry üzerine konuyla ilgili cevap verme ihtiyacı hissetmeme neden olan mesele. ki yazarın kendisi de cevap istemiştir zaten. kendisine ben de bir soru sorayım;

1. istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz?

şimdi cevaplara geçiyoruz;

1. peygamber döneminin hem dini hem de politik lideridir. ve dini konularda yalnızca kuranı referans alarak konuşur. dolayısıyla peygamberin söyledikleri, yani kuran ayetleri, hem bizi hem de dönemin de yaşayan insanları kapsar.

2. buradaki ayet benim dediğimi destekler peygambere, kurana itaat Allaha itaattir sorun yok. kaldi ki burada habibim ibaresi de yok. (bu ayrı bir tartışma konusu) burada biz seni anlara bekçi (muhafız) olarak göndermedik diyor. yani yüz çevirilerse kurandan yüz çevirmiş olurlar.

3. yukarıda bahsettiğim gibi namaz sirettir. siret değişmez. bütün mezhepler hatta mezhepsizler namazı aynı şekilde kılarlar.

4. sabah namazı 2 rekattır. kuran resimli namaz öğretmeni değildir. bunu kuran indiği dönem de herkes biliyordu, şuan da herkes biliyor.

5. sunni kaynaklarına göre peygamber kendi sözlerinin yazılmasını yasaklamıştır. hadisler peygamberin ölümünden 200 yıl sonra zabıt altına alınmaya başlanmıştır. o süre boyunca ağızdan ağıza, değiştirilerek tahrif edilmiştir. bu yüzden itimadımız yok. zaten en çok hadis rivayet eden kişi ebu hureyre bizzat halife ömer tarafından peygamberin ağzından yalan uydurduğu için meydanda sopayla dövülmüştür. aynı ebu hureyreye ayşe "anası onun mezarına ağlasın" demiştir.

6. resul kuranın emrettiğini emredip, yasakladığını yasaklıyor. hüküm yalnızca allahındır.

7. buhari kendi kitabının önsözünde büyük bir yalan söylemiştir. bu da sana göre, bana göresi olan bir yalan değil. matematiğin, bilimin ifşa ettiği bir yalan. detaylar için https://www.youtube.com/watch?v=7DPmfTwEO-8

8. tartışmamız boyunca bir tane dahi hadis referans göstermedim, verdiğim bütün kaynaklar kuran ayetleriydi.

9. peygamberin örnek ve erdemli yaşamı mukaddes kitapta yeterince yer bulur. bunun için palavralara ihtiyacımız yok. bize bu konuda da sadece kuran yeter.

10. kuran normal bir arapça, düşünen bir akıl ile gayet anlaşılabilir. bunun için dilbilimci olmaya gerek yok.

11. allah her şeyi bizden daha iyi bilir.

12. bunla alakalı ancak ayet verilirse konuşabiliriz.

13. çelişetiğini düşünülen ayetin kelime kelime analizinin yapılıp üzerine tartışarak.

14. şahsen benim iman ettiğim bir adam yok ben kurana iman ediyorum. bütün çevirileri okuyalım çelişkili olanları arapça ve akıl süzgecinden geçirelim.

15. belki direk kitap şeklinde inse bir peygamber tarafından yaşatılmasa gökten direk inen bir kitap olsa buna inanmayan olmazdı. yani imtihan olmazdı. bu benim şahsi fikrim.

16. evet ve ciddiyim. istiyorsan kahkaha at.

17. sorardım tabi ki ve aldığım cevaplar çok kıymetli olurdu benim için. burda anakronik bir tartışmaya da girmek istemiyorum açıkçası.

18. 19 sayma sistemi sadece total ayetler üzerinden yapılmıyor. metodolojisini öğrenip daha sağlıklı bir eleştiri alabilirsem ancak cevap verebilirim. bu haliyle soru mantıksız. iki ayet fazla derken tek ölçüt total ayet sayısının 19a bölünememesi değil.

19. tabi ki hayır. tam anlamıyla kavramam da gerekmiyor. kaç kere okuduğumu da gerçekten bilmiyorum. ayrıca sübjektif meselelere takılmamamızda fayda var.

20. hadislerin peşinden gidenler peygamberin ağzından uydurulan palavraları ayetlere ortak koştukları için gayet tabi müşriktirler. evet farkındayım.

tabi bunların kalbindeki ve aklındaki buzları eritmiyeceğini biliyorum ısrarla cevap isteğin için yazdım.