bugün

direksiyon sınavı

sınava giren herkes gibi benim de önerim ilk dikkat etmeniz gereken sakin olmak ikincisi sınavda komisyonla aranızı iyi tutmak, inanın sessizlik daha çok strese neden oluyor.

sınavı 3. seferde geçtim. parkur zor ama asıl sıkıntı sınav komisyonunda bulunanların tek yeterliliği meb'de öğretmen olmaları. ellerinde liste var ve bu liste net değil, yoruma açık.

sınavın zor olmasını da destekliyorum stop edenin, kırmızı ışıkta geçenin vs. gibi trafikte sıkıntı yapacak durumlardan kalmaları da. ama park yerine düzgün girip 3 santim dışarıda bıraktın 2 santim içeri girdin diye bırakılanları anlamıyorum. bunlar bir önce dediğim komisyonun yorum kısmına geliyor.

ehliyet alımını zorlaştırmaları, geri dahi gitmeden 500m ileri gidenlere ehliyet verilmemesi gerektiği aşikar ama bunlar yıllardır yapıldı. sen bir sistemi değiştirmek istiyorsan daha köklü çözümlere gitmen gerekiyor. şu an ehliyeti olan herkes bu sınava bir girsin gerekirse 5 yılda bir tekrar edilsin, geçemeyenin ehliyeti iptal edilsin.

eğitim görürken geçiş hakkının bende olduğu kavşakta üstüme süren kamyon da oldu, ters şeride girip üstüme gelen son anda benim kırmamla kurtardığım da oldu, çevre yolunda orta şeritte basmış giderken sol şeritten önüme kırıp en sağ şeride geçen de oldu. bu yüzden sadece yenilerin değil ehliyetli herkesin bir şekilde yeniden düzenlemeye tabi tutulması gerekiyor.

sınava gelecek olursak ehliyet kemerinizi takın, sinyalleri verin, rahat olduğunuz hissini komisyona geçirin, debriyajı kullanmayı da öğrenirseniz sınavı da geçersiniz.

yokuşta durduğunuzda kavrama noktasını bulun, ayağınızı frenden hemen gaza geçirin 2-3 saniye gittikten sonra yavaş yavaş debriyajı bırakıp bıraktığınız kadar gaza basın.

geriye parkta ise sağ arka kelebek aynasından ön dubayı gördüğünüzde durun, direksiyonu tam sağ yapın, sağ dikiz aynası ile ön duba aynı hizada, aracın sağ arka çamurluğu kaldırımı biraz geçmiş, arka duba sol dikiz aynasının sol köşesinde göründüğü konumda durun. bunların üçünü de kontrol edebilirsiniz sadece birini de kontrol edebilirsiniz. bu konumda durduktan sonra direksiyonu tam sol yapıp yanaşın. araç istenilen şekilde iki duba arasına girmiş olacak. ve bu kısımda gaz ile değil debriyaj ile motor devriyle ilerleyin bir saniyelik hızlanmanız bu ayarı kaçırmanıza ve aracı düzgün park edememenize neden olur.

herkese başarılar.