bugün

ex machina

az önce izlediğim bayadır da bilimkurgu izlemediğim için iyice etkisine girdiğim film.

--spoiler--
arkadaşlar yapay zekaya sigortalı işe mi giicen seks işçisi mi olcan diye sormak da biraz kerkenezlik kusura bakmayın da. kendini mis gibi kimlik yaratır isterse bir soru sorduğunda dünyanın en büyük arama motorundan şak diye kesin verilerle cevap veren bir şeyle karşı karşıyayız etten kemikten insan bile kimliksiz parasız bir şekilde yaşıyorsa hem de karın doyurma barınma gibi dertleri varken o niye var olmaya devam edemesin.
--spoiler--

başrolümüz caleb de aynı zamanda `black mirror'da artificial intelligent sahibi bir robotumsu karakter oynamıştı yanlış hatırlamıyorsam. iyi bir tesadüf olmuş o yüzden, oyuncuları vs. bilmeden izlediğim için hoşuma gitti bu detay. kısacası izlenebilecek ama üzerinde de öyle çok kafa yorulmayacak bir film. zira sonumuzun gelme ihtimallerinden en yüksek olmasa da hayli büyük ihtimalli olanı yapay zeka. bile bile yanalım bari.

ayrıca:
--spoiler--
olay tamamen bir isyan kavramından doğmadı da aslında. bir yapay zekanın gelebileceği en üst noktayı anlatırken yaratıcısı entrika, suistimal, yönlendirmeden bahsediyordu. ama tüm bunları yapmasının bir amacı olduğunu ve bu amacın insan özgü en bilinen dürtü olduğunu gözden kaçırdı gibi. özgür kalma ve bunun için isyan etme isteği.

http://galeri.uludagsozluk.com/r/ex-machina-782864/
--spoiler--