bugün

orange is the new black

an itibariyle yayınlanan tüm bölümlerini izlemeyi bitirdiğim dizi. 3. sezonu büyük merakla beklenmektedir.

--spoiler--

ana karakter piper chapman, 10 sene önce alex vause ismindeki bir kadınla eşcinsel ilişki yaşamıştır. alex vause, büyük uyuşturucu tüccarlarıyla iş yapmaktadır. yaptığı işe piper chapmanide karıştırır ve suç işlemeye iter. aralarındaki ilişki bitince, piper chapman evine geri döner ve alex ile olan bütün bağlantılarını koparır. 10 yıl içerisinde düzenli bir hayat kuran, nişanlanan ve iyi bir iş sahibi olan piper chapman, bir anda mahkemeden gelen bir suçlamayla karşı karşıya kalır. suçlamanın sebebi, 10 sene önce alex vause için taşıdığı bir uyuşturucu parasıdır. bu sebeple 15 ay hapis cezası alan piper chapman, hayatını geride bırakarak hapishanenin yolunu tutar. bu sırada en iyi arkadaşı hamiledir ve doğum yapmak üzeredir.

piper chapman, hapishanede alex vause ile karşılaşır. hapishanede bulunma sebebini alexe bağlayan chapman, bir süre alexe mesafeli davranır ve bu sırada nişanlısından bir istekte bulunur. alexin ifadesine bakmasını ve kendi adının orada olup olmadığını sorar. chapmanin adı oradadır ancak nişanlısı ilk etapta olmadığını söyler. bunun üzerine alex ve chapman arasında bir yakınlık başlar.

chapman hapisteyken dışarıdaki hayatta kolay gitmemektedir. nişanlısı zor zamanlar geçirir ancak nişanlısıyla belli zamanlarda kısa süreliğine görüşebilmektedir. chapman ve alex arasındaki yakınlık ilerler ve eski günlerdeki gibi eşcinsel ilişkilerini sürdürürler. nişanlısı ise bunu öğrendiğinde aldatılmış gibi hisseder ve chapmanden ayrılır. ayrılırkende, kendi adını verenin alex olduğunu söyler.

chapman ve alex arasında soğuk savaş başlar. chapman, alexten her zamankinden daha fazla nefret eder. bu sırada mahkeme için alex ve chapman başka bir hapishaneye gönderilir. alex, chapmana mahkemede bir şey bilmediği şeklinde ifade vermesini söyler. chapman denileni yapar. alex ise son anda ifadesini değiştirdiğini söyler ve serbest bırakılır. uyuşturucu işine en az bulaşan ama en çok etkilenen kişi piper chapman olmuştur.

--spoiler--

dizinin ana karakteri piper chapman olsada, yan karakterlerin hikayeleride güzel kurgulanmıştır.

--spoiler--

red : rus bir mahkum. piper chapman ilk geldiği zamanlar yemekhane şefidir ancak yaşanan bazı olaylar sonucunda bu görevi elinden alınır. yemekhaneyi işlettiği sıralarda kendi tayfasını oluşturmuş ve kendisine yanlış yapan herkese bir şekilde cezasını vermiştir. bazılarına yemek vermezken, bazılarına yenilmeyecek şeyler vermiştir.

sam healy : hapishanede gardiyan, aynı zamanda evrak işlerinden sorumlu şef. rus bir kadınla evli ancak rusça bilmediği için evliliği iyi gitmemektedir. bunun sonucuda iş hayatına yansımaktadır.

crazy eyes : zihinsel engelli bir mahkum. sinirlendiğinde kimsenin beklemediği şeyler yapabiliyor ve ardından ne yaptığını hatırlamayabiliyor.

nicky : uyuşturucu kullandığı sebebiyle içeri girmiş bir mahkum. redin ekibinin bir parçası. eşcinsel yapıya sahip ve birlikte olduğu kadınların listesini tutuyor.

doggett : eski bir uyuşturucu kullanıcısı, aynı zamanda aşırı dindar bir yapıya sahip. hapishanede gelenek haline gelmiş eşcinsel ilişkinin en büyük karşıtı.

sophia : erkek doğan ancak sonradan kadın olmayı seçen bir mahkum. hapishanede kuaförde görev alıyor.

dayanara : ispanyol asıllı bir mahkum. hapishane gardiyanlarından birisine aşık olur ve ondan hamile kalır. ancak hapishanede cinsel temas yasak olduğundan bunun ortaya çıkmasını istemez. bu sebeple suçu sevilmeyen başka bir gardiyana atmak ister.

lorna morello : hapise girmeden önce bir adama platonik olarak aşık olur. karşılığını alamayınca adamın sevgilisini tehdit etme dahil birçok yönden rahatsızlık verir. dizinin ilerleyen bölümlerinde bir yolunu bularak adamın evine gider ve evlendiklerini anlar. bunun üzerine aynı olayları tekrarlar ancak hapishane tarafından kanıtlanamaz.

mendoza : red çekildikten sonra mutfağı devralan ispanyol asıllı mahkum. diğer ispanyol mahkumlarla birlikte mutfağı yönetir. red, mutfağı elinden almak istesede başarılı olamaz.

big boo : nicky nin en büyük rakibi. redin ekibindedir ancak dağıldıktan sonra başka bir ekibe geçmeye çalışır.

soso : asya asıllı bir mahkum. 2. sezonda diziye dahil olmuştur. pek arkadaşı olmayan ve çok sevilmeyen birisidir.

vee : 2. sezonda dahil olan bir mahkum. hapishanedeki zencilerin lideri olur ve kısa sürede hapishanenin en kıdemli ekibini oluşturma yoluna gider. 2. sezonun son bölümü itibariyle ölür.

rosa : gençliğinde birçok banka soymuş bir mahkum. dizideki bölümlerde yaşlılığı görüntülenir. kanser olmuştur ve çok fazla hali kalmamıştır. 2. sezonun son bölümünde 1 ay civarında hayatı kaldığını öğrenir ve bunun üzerine hapishaneden kaçar.

pornstache : hapishanede bir gardiyan. asıl adı george mendezdir ancak bıraktığı bıyık sebebiyle mahkumlar tarafından pornobıyık lakabı takılmıştır. dayanara, bebeğin suçlamasını bu gardiyanın üzerine atar ve bu sebeple hapishaneye gitmesine sebep olur.

bennett : dayanaranın bebeğinin asıl babasıdır ancak hapishane yönetimine söylemez. mahkumlar durumun farkındadır ve zaman zaman bu durumu kullanırlar. aynı zamanda dayanara ile birbirlerini sevmektedirler ve beraber yuva kurma düşünceleri vardır.

joe caputo : hapishane müdür yardımcısı. hapishane müdürü ile pek anlaşamaz ancak söylediklerini yapmak zorunda kalır. eline geçen fırsatta hapishane müdüründen kurtulur ve müdür koltuğuna kendisi geçer.

fig : hapishanenin eski müdürü. parayı iç etme sebebiyle görevinden alınır.

--spoiler--