bugün

the hitchhiker s guide to the galaxy

douglas adamsın yaratıcılığın doruklarında yazdığı şaheseridir..bilim kurgu kitabı olarak tanımlanır ama aslında bir bilim kurgu kitabı olmamakla kalmayıp ondan çok daha fazlasıdır.hatta diğer tüm bilim kurgu kitaplarını dalgaya alandır..
kitabın başındaki "rehber için hazırlanan rehber" bölümünde kitabın yazılış öyküsünü anlatır douglas adams..otostopçunun galaksi rehberini yazma fikri aklına avusturya ınnsbruck'ta bir tarlanın ortasında sarhoş bir halde yatarken gelmiştir..otostop çekerek yolculuk yapmaktadır.elinde otostopçunun avrupa rehberi adlı haritası vardır sadece..gidebileceği daha ucuz bir yer aramaktadır..parası yoktur ve en kötüsü ınnsbruck'ta almanca bilmemektedir..tamamen sarhoşken yolunu kaybeder ve bir adamı çevirerek adres sorar..ne kadar uğraşsa da adamdan cevap alamaz...şansını bir başkasında dener ve yine onca insanın içinden ingilizce,fransızca bilmeyen üstelik sağır ve dilsiz birini seçmiştir..son bir umutla yoldan geçen bir başka adama yönelir..seçtiği 3. adam da sağır ve dilsizdir,üstelik kördür..bir an delirdiğini düşünür..dengesini kaybeder..yolda birine çarpar özür dilemeye çalışır fakat o da sağır ve dilsizdir..tamamen aklını kaçırdığını düşünmeye başlar;gökyüzü,binalar üzerine çökecek gibidir..
taki sağırlar ve dilsizler için düzenlenen bir kongrenin yapıldığı otelin önünden geçene kadar..
o an aklından otostopçunun galaksi rehberini geçirir..biri yazsa da hemen vınlasam şu dünyadan galaksinin herhangibir yerine diye..ve 6 yıl sonra hatırlar o günü..bu muhteşem eseri yaratır..gelelim kitabın özelliklerine..
-üzerinde dostane harflerle"paniğe kapılma"yazar..
-okurken güldürür,eğlendirir..acayip keyifli saatler geçirilir bu kitapla başbaşa..evrenin sırrı çözülmeye çalışılır.yerkürenin sırrıysa zaten çoktan çözülmüştür..
-galakside o yıldız senin bu gezegen benim umursamazca dolaşılır kitapla beraber..
-paranoid android(marvin),babel fish,sonsuz ihtimalsizlik motoru gibi zeka ve mizah yeteneği isteyen kavram ve karakterlerin yaratıldığı şaheserdir..
bana göre serideki 5 kitabın en eğlencelisi,"evrenin sonundaki restoran"dır..