bugün

anarşizm

en büyük teröristi yok etmek arzusundaki görüştür. anarşizm kuralsızlık değil, dayatmasızlıktır. genellikle kaosla beraber kullanılır ama anarşizmin öngördüğü şey kaos da değildir. bu ideolojiyi bu kadar korkunç yapan, burjuva ideolojilerinin hepsinin karşısında yer alması; devlet, mülkiyet gibi kavramlar olduğu müddetçe gerçek anlamda eşitliğin sağlanamayacağının, demokrasiyi sağlamanın mümkün olamayacağının farkında olmasıdır.

bu konuda liberaller kadar yavşağı yoktur. onlara göre önemli olan kanun önünde eşitlik, fırsat eşitliği gibi aslında hiç bir anlam ifade etmeyen, uyduruk kavramlardır. halbuki bunlar da köpek gibi bilirler ki babasının cipiyle özel okula giden berkcan ile köydeki evinden çıkıp 15 km yol yürüyerek sikimsonik bir devlet okuluna giden hayrettin eşit değildir. okuma fırsatlarının eşit olması da hiç bir anlam ifade etmemektedir.

veya kanunlar önündeki eşitliği düşünün. sokaklarda büyümüş olan yavuzun hırsızlık yapmak için zibilyon tane sebebi olabilir. belki toplumun kendisini çoktan dışlamış olmasının bir sonucudur bu. belki başka türlü hiç kimse ona iş vermemektedir. belki çoluğu çocuğu vardır ve onları başka türlü geçindirmesi mümkün olmamaktadır. ama öte yandan zengin iş adamı ali beyin karısı melihanın hırsızlık yapmak için hiç bir geçerli sebebi yoktur. sadece manyaklığından, yani bundan zevk aldığı için yapabilir böyle bir şeyi. çünkü normal şartlar altında kocası, o ne isterse alabilecek durumdadır. ama yine de melihanın gittiği bir mağazadan 2500tl değerinde kıyafet çaldığını varsayalım. aynı sırada yavuz da 2500 tl lik bir şeyler çalmış olsun.

melihanın yakalandığı vakit, kocasının da nüfuzunu kullanarak yakayı sıyırması ihtimalini pas geçiyorum, ki muhtemelen yakayı sıyıracaktır, her ikisinin de mahkemeye getirildiğini düşünün ve her ikisinin de eşit şartlarda yargılandıklarını farz edin. ki bunun da pek muhtemel olmadığını tahmin edersiniz.

her ikisine de aynı ceza veriliyor; ya 5000 tl ceza ödeyecekler ya da 3 yıl hapis yatacaklar. tabi bu rakamları atıyorum, başka türlü de olabilir, fark etmez. yani ne oldu şimdi? kanun önünde eşit oldular. ama melihanın bu cezayı alması tamamiyle kendi suçu olmasına rağmen yavuzu şartlar buna zorladı. yine de yapmamalıydı belki ama yapmak için çok geçerli mazeretleri vardı. öte yandan meliha için 5000 tl cezayı ödemek hiç de zor değil, ama yavuz için bu para çok fazla. muhtemelen hapse gidecek ve bu ceza daha da fazla. tamam kanun önünde eşitler. ama şartlar eşit değil. hani burada adalet?

peki ya mülkiyet? düşünün, çok ufak bir yüzdelik kesimin mülkiyet hakkını korumak için ne paralar harcanıyor. devletin çıkış noktası da o değil mi zaten en baştan? zengin ama güçsüz adamların zenginliğini korumak? toplayıcılıkla geçinirken devlete ihtiyaç yoktu. çünkü bütün her şey, insanların ihtiyaçlarına göre paylaştırılıyordu. kıtlık zamanında ise güçlü olandan güçsüz olana doğru bir hiyerarşi vardı. kimsenin mülkiyete ihtiyacı yoktu çünkü saklanabilir, depolanabilir bir mülk yoktu doğru dürüst. ama şimdi öyle mi?

düşünün, kaç insan ağaoğlunun, sabancıların, koçların yararlandığı kadar yararlanabiliyor bu devletten? ihalelere girip devletten para kaparlar. şirket kurarlar, yasal haklar edinirler, bu yasalar çerçevesinde de korunurlar. teşvik alırlar, vergi indirimi alırlar, onu alırlar bunu alırlar, arada bir canları isterse de vergi öderler. peki ya biz? daha doğduğumuz andan itibaren borçluyuzdur devlete. her şey için vergi öderiz, hatta yerine göre edirnedeki vatandaş, hakkaride yapılacak bir bina için bile vergi ödeyebilir. yanı başımızda kaynağı bulunan su için devlete vergi öderiz. ekmek için de. fikirlerimizi yazmak için aldığımız kağıt için bile vergi öderiz devlete.

ama iş almaya gelince bize karşı o kadar cömert olmaz bu sistem. devletten trilyonlar kopararak zengin olan işadamları, 700-800 tllik asgari ücrete 50 tl zam yapılmasın diye yaygarayı koparırlar. devletin onlara karşı pek sesi çıkamayabilir. ya askerlik? o zengin adamların çocukları askerlik yapacak mı zannediyorsunuz siz? veya yaptılar diyelim, hakkari çukurcada mı yapacaklar zannediyorsunuz? güldürmeyin beni. onlar için para bile sayılmayan bir bedel karşılığı bedelli askerlik yapacaklar. neyin bedeli peki bu? canın bedeli. canınız için 20-30 bin lira veriyorsunuz. öyle düşünün. peki ya ödeyemeyenler? paşa paşa gidip hakkaride terörist avlayacaklar. kendilerini oralara gönderen teröristleri hiç sorgulamadan.

peki soralım bakalım, neden gidiyormuşuz askere. size diyecekler ki bu senin vatani görevin, seni büyüten devletine karşı borcun. diyecekler ki bu borcu ölsen bile ödeyemezsin. hmmm, bir bakalım. seni dünyaya devlet mi getirdi? hayır. seni devlet mi emzirdi? hayır. peki devlet sana ne yaptı? babanın verdiği vergilerle seni sikimsonik devlet okullarında, bin bir türlü yalanlarla okuttu. ama onda da eşofman almaya paran yetmediği için, beden eğitimi dersinde hocadan azar işittirdi. yalanlarına inanmadığın için tarih hocandan ayar yedirdi. saçını alabuluz yaptırmadığın için disiplin cezası verdirdi. devletin bayramlarında zorla yürüyüşler yaptırdı. sonra üniversite sınavına girmene ön ayak oldu. tabi yine belli bir ücret karşılığı. özel okullarda okumuş adamlarla yarıştırdı seni ve devletin bir üniversitesini kazandın. ama burada da para istediler. üstelik sen bu okulu kazanmak için götünü yırtarken elin oğlu senede 25000 tl karşılığı, 250 bininci olarak senin gittiğin okuldan daha iyisine gitti. ve askerlik zamanı geldi. o çocuk, yine 25 bin lira verdi ve askerlikten yırttı. bazıları da bilmem kaç sene yurt dışında bulundukları için askerlikten yırttılar. peki sen? hayııır. senin ödemen gereken hayat borcun var. her şeyini devlete borçlusun. peki ama ne ara bu kadar borçlandın sen?

anarşizmi saçma salak bir ideoloji zannetmeyin. üç beş tane liselinin kızlara cool görünmek için uydurduğu bir fikir olduğunu zannetmeyin. anarşizm gayet de tutarlı, gayet de haklı sebepleri olan bir ideolojidir. sadece anarşistlerin de komünistlerin de anlamaları gereken şey şudur, toplum evrile evrile, hazmede hazmede doğru yola girecektir. devirmekle devrim gelmez. devrimin tek yolu evrilmektir.

edit: ayrıca anarşizmi pkk ile birleştirmeye çalışan adam ya süzme salaktır ya da zır cahildir. öylelerini dikkate almayınız.