bugün

anıtkabir in yunan tapınaklarına benzemesi

bir türkçü turancı olarak benim de hemfikir olduğum konudur. zira anıtkabir atatürk'e hiç yakışmamaktadır. anıtkabir yerine türk mimarisine uygun daha güzel bir anıtmezar yapılabilirdi.

tabi ki bunda atanın bir suçu yok, mezarımı şöyle yapın demeye şansı da olmadığı için onu yaptıranlar suçludur. evet, anıtkabir bu mimarisiyle atatürk'ün düşman olduğu emperyalist batının hükümet ve saray binalarını, roma sütunlarını andırmaktadır. tek düze, biçimsiz ve renksiz. üstünde türk tarihine ve kahramanlığına atıfta bulunacak tek bir değer bile yok. hangi batıcı kafa yaptırsıysa artık istense ölümünden sonra bir insan milletinin zihninden böyle soğutulamazdı. hem böyle yaptırarak irticacıların eline de koz verilmiş oldu. zaten iğne deliğinde bile gâvur fitnesi arayan dinciler, bu mezarın biçimine bakarak neler demez...

anıtmezar sade ve açık renkli çinilerle süslü, şöyle bol ağaçlı, bahçeli, hoş ve şık bir şey olabilirdi. tıpkı diğer atalarımızın mezarları gibi. üzgünüm ama mevcut anıtkabir mimarisinde ne eski türk, ne de türk-islam mimarisi adına bir değer yok. hatta bu belki de atatürk'ün hatırasını yok edip onun değerlerini kendi değerlerine dönüştürmek isteyen inönü zihniyetinin ürünü bile olabilir. zaten atatürkçülüğe en çok zarar verenlerin başında da o zât gelmektedir. zira çöküşün başlangıcı bizzat onla başlamış ve bugünlere kadar gelinmiştir.