köşeyi dönen adam

ben bu filmi, çoğu 80 sonrası doğmuş olanlar gibi ezbere bilirim. ama ezbere bildiğim şekli 90'Lı yıllarda tv'lerde yayınlanan sansürlü şeklidir. biz bu filmi basit bir türk komedi filmi sanırdık ta ki internetten sansürsüz şeklini izleyene kadar.

bir kere bu film buram buram 70'li yıllar kokar. Kıbrıs barış hakeratından sonra var olan Amerikan ambargosu, o yılların siyasetine damga vurmuş iki isim (Süleyman demirel, Bülent Ecevit), yükselişe geçen işçi ve emekçi kesim, yine yükselişe geçen sol hareket ve yine yükselişe geçen emperyalizm. bu filmde hepsinden birer parça bulursunuz.

filmin en ilgi çeken sahnelerinden biri de kemal Sunal'ın evsiz barksız parklarda sabahladığı bir gün simitle karnını doyurması ve ve tam o an bina duvarlarındaki devasa reklamlardır. zengin ile fakir arasındaki uçurum bu sahneyle çok güzel anlatılmıştır.

filmde ara sıra duyduğumuz 1 mayıs marşı ve filmin sansürlü son sahnelerini içeren 1 mayıs yürüşü sinema tarihinin en güzel siyasi filmlerinden birinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

çoğu insanın bildiği gibi bu film salt bir eşeğin sıçması üzerine kurulu değildir. komedi ile birlikte harmanlanan siyasi göndermeler bu filmi değerli kılar. umur bugay, Müjdat gezen ve atıf yılmaz kamera arkasından filmi mükemmel şekillendirmişken, kemal sunal da o karışık dönemlerde bu filmde rol alarak siyasi kimliğini belli etmekten çekinmemiştir.