bugün

üniversite tercihi yapacaklara tavsiyeler

sen tercih yapacak olan, hayatında sisteme uyarak hatayı yapmış genç bünye, eşit ağırlıktan mezun ve bu yönde tercih yapacak isen, hayatının en verimli ve üretken çağını üniversiteye vermeye hazır ol.

bir iktisadi ve idari bilimler fakültesine gideceksen eğer, unutma hepsi aynı. ve beş para etmez. maliye, iktisat, işletme bunlar farklı isimlere sahip aynı şeyler. ama $unu söylemeliyim en karlısı maliye. mezun olduktan sonra idari yargı hakimliği de dahil olmak üzere geniş bir yelpazesi var. fakat 4 sene sana verilen eğitim-öğretim acınacak bir seviyede. türkiye'nin herhangi bir yerinden mezun olmuş birisinden hiçbir farkın olmayacak. sakin ol. benim gibi akademedik olarak yüksek başarılara imza atamamış biri isen, korkma. kimse zaten senden çok şey beklemiyor. ama umuyorum hayatı başka yerden yakalamak için çaba sarfedeceksin, yoksa 4 sene okuduktan sonra staja, üzerine sınavlara, üzerine mülakatlara ve 30 sene boyunca makul(!) bir maaş ile sabah 8-akşam 5'e hazırlan. üniversitede çok uyuduğun hergün götüne girecek. yaz kenara. eğlenirken birşeyler yapmayı unutma. kendini ilerisi için [eğer ileride dediğim gibi bir hayat istemiyor isen, asilik değil de yaptığın farklı bir hayat istemek ise birşeyler yap] yetiştir.

sana hep, liseye onun ardından üniversiteye gideceksin dediler. işte kapılar açılıyor. göreceksin ebeninkini. hayalarini çöpe atacaksın. sonra yeni hayallerin olacak. onları da savuracaksın. sonra seni ince bir çizgi bekliyor, ya bu karamsar ruh hali ile batacaksın, ya da güçlü olup direniceksin. $u hayatta ki kıstaslar, ne sınavlar ne üniversite. ne diyorlarsa senin için geçerli değil, unutma. bir balıkçı kasabasında balık tutarak da geçer bu ömür. ne istediğini çok iyi özümse. amacın olmaz ise baştan kaybettin. huzur arıyorsan yanlış yoldasın. para arıyorsan taze bitmedi, ne zamandır yok.

bu yapacağın tercih, üniversite tercihi değil, bundan sonraki hayatının nasıl olacağı tercihi hiç değil. bu yapacağın hiçbir şey. herşey sen de bitiyor unutma. düşün, harakete geç. nasıl istiyorsan öyle geçer bu hayat! siktir et öğretilmişliği, süregeleni. çok para hiç paradır olm, hayat göte girer sonra.

zaman geçiyor. geç kalmış biri olarak söylüyorum, korkma.senin ailene göre değil, artık ailenin sana göre düşünmesi gerekiyor. ne yaparsan yap arkanda olacaklar, sen ne dediklerine bakma. en doğrusunu sen biliyorsun. batsanda kendin bat. hadi, şimdi yap tercihini. dediklerimi unut gitsin. kendi kurallarını yaz burdan sonra. her yolun güzellikleri vardır, umarım yakalarsın.