bugün

"muğla deniz kıyısında. bol bol denize gider, yüzerim eğlenirim" deyip de sakın muğla'ya gelmeyin. Bodrum'a marmaris'e yakın diye diyorsanız yine gelmeyin. sebep mebep de sormayın!! Ben uyarımı yaptım, paşa gönlünüz bilir.
"pantolonun ütülüsü, mühendisin itülüsü" tekerlemesine kanmayın. çünkü itü'de genel hava durumu şöyledir. kızlar; bodur ve bıyıklı, erkekler hödük ve abazan.
eğer puanınız istediğiniz bölüme yetmiyorsa* gelecek seneye kasdırmadan kafanızın rahat edeceği vaktinizi çok harcamayacak bir bölüm seçin ve arta kalan zamanlarda kişisel yeteneklerinizi geliştirmeye çalışın.zaten türkiyede kendi mesleğini yapan kaç kişi varki?*
komunistlerin bol oldugu teknik okullara gitmeyin.
gidecelecek "kampüs"ün tam olarak nerede olduğunu
seçilecek bölümün önceki seneler kaç kız kaç erkek bulundurduğu
hazırlık sınavının olup olmayacağı
üniversitenin eski mezunlarının şu anda ne durumda olduğu

gibi koşulların bilinmesi.
tercihler kısmında herkes başka bişey soyleyip kafasını karıştırır öğrencinin. kalbinizin sesini dinleyin ben bunu yapmak istiyorum diyip tercihinii yapın.
"hele bir kazanayım da nasıl olsa giderim" düşüncesiyle evinize gidiş dönüş toplam 5 saatlik mesafede tercih yapmayın. yaparsanız da evinizi terkedin. terkedemiyorsanız her sabah 5'te istanbul trafiğine lanet ederek uyanmaya hazır olun.
rehber hocalar bakar puana;
1)şu
2)bu
3)aa bak buda varmış....der kanmayın!!!
*gidip okuyabileceklerinizin haricinde hiçbir şey yazmayın!
*iibf ezber yeteneğiniz varsa yazın!yoksa okul değil,siz bitersiniz yıllarca..
*puanım yetio deyip atlamayın fizik bölümüne bitiren arkadaşların nesli gitgide tükeniyor..
*makina mühendisliği okumayı düşünen kızlar 10 defa düşünün çünkü bu 10.düşünüşten sonra fakülteyi seçen kız sayısı 10 u bulmuyo,artı iş hayatında üretimde de iş zor,siz bir düşünün derim..
*öğretmenlik garanti meslek.dönemi bitti...kpss die bişey var.onu da geçtin atanma derdi,hadi atandın gideceğin yer vs..yani istemeden yazan arkadaşlar hayatlarını bu şekilde sürdürmeyi kabul etmiş olanların yerini işgal etmesin!sonra bitirip ben napçam şimdi diyerek psikolojisi bozuk kesime eklenti yapmasın...
kısacası istediğinizi seçin okul da önemli ama önamli olan bölüm!!!kolay gelsin.
okumak istenen bölüm yazılmalıdır. bu uyarı çok ciddiye alınmalıdır.
istediğiniz bölümü seçin ama bunu yaparken sebeplerini de düşünün. eğer bu sebeplerin içinde şöhret, para, ünvan varsa; bir daha düşünün hala aynı şeylerin ötesine geçemiyorsa sebepleriniz, bu meslek bana göre değil diyebilirsiniz. yani "çok meşhur olucam" diye konservatuar okumaya kalkışmayın. "doktor bey" olmak için de tıbba yeltenmeyin, * çocuk bakmak için psikoloji okumaya hiç kalkmayın. yani bölümünüzü, yüksek gelirinden, kolaylığından, prestijinden, yada kaliteli bi okulda puanınızın tuttuğu tek bölüm o olduğu için seçmeyin.
istenmeyen bölüm yazılmamalı. yazıldığı taktirde mutsuzlukta peşi sıra gelişecektir. ya da diğer bir açıdan o bölüme gitmek isteyen bir kişinin önü kapanacaktır. haksızlıklar düşünülmeli, bencillikler olmamalı.

eğer istenmeyen bölüm yazılırda okunursa etrafımızdaki işsizler ya da suratsız sayısı artar. herkes her gün işine lanet okuyarak güne başlar.

bir diğer uyarıda dershanelerdeki rehberlikçiler biraz tuzak elemanlardır. çünkü hem dershaneleri şu kadar kişi yerleştirdi diye göstermek için sizi olmadık bölümlere yerleştirmeye çalışırlar hem de gelecek sene için tekrar dershaneye gitmenizi sağlarlar. kısaca güvenip güvenmeme zorludur.

kişi adımını atmadan önce bilinçlenmeli sonra adımını atmalıdır.
puanınız düşük olsa bile ilk tercihe itü den bir bölüm yazın, sonuçlar geldiği zaman "nereyi kazandın evladım" diye soranlara "itü yü kıl payı kaçırdım şu üniversiteyi kazandım kısmet napalım" gibi cevaplar verebilesiniz.
1- hayalperest olmayın.
2- kızlar teklif etmiyor, aklınızda bulunsun.
hepsi de ne kadar kafa karıştırıcı diil mi?

en iyisi gerçekten istediğin bir bölümü zorla.
haa yok ben istediğim bölüme giremiycem diyorsan ve evden kaçmak istiyorsan en kolay bölümün olduğu bir büyükşehir yaz.( özel yetenekle tırmalayacaklara da bu tavsiye edilir) haa ben istediğim bölüme seneye de giremem zaten diyorsan, üniversştey para ödeyeceğine ehliyet , bilgisayar, yabancı dil kurslarına devam et ve kıyısından köşesinden istediğin bölümle ilgili işe bulaş, açıköğretimden devam et.

çok param var ne olsa farketmez dersen kıbrıs ya da istanbul u tercih et. ama o paraları harcarken azıcık utan.
fizik okuyun tahtimi devralin *
Eğer mühendislik veya iktisat falan * ve Ankara içi düşünüyorsanız ve Odtü, Hacettepe vb. ye giremiyorsanız hemen; "Gazi ülkücüdür korkarım, beni orda döverler" diye düşünüp şehirdışı yazmayın. Şüphesiz ki Gazi Mmf deki serbestlik ODTÜ den fazladır. iiBF de zaten siyaset nedir bilinmez, çünkü komple tikkydirler. Ayrıca mmf in eğitim kalitesi ve iş bulma oranı da oldukça yüksektir. Amma velakin eğitimi çok zordur hele bi de makine, inşaat müh. falansa zorluğunun tadından yenmez.
konuyla ilgili ilgisiz, tecrübeli tecrübesiz birçok kişinin hakkında atıp tuttuğu üniversite tercihleri meselesinin yalanıyla gerçeğiyle, doğrusuyla yanlışıyla olmazsa olmazlarından biri; babalar, amcalar, üniversitede halen okumakta olan abiler, ablaların doğrudan ve birebir olarak, bilgilerini güç ya da çekiciliğe dönüştürme arzusundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını henüz tespit edemediğim, içinde bulunmaya gayret ettikleri oluşumun ara ürünü; öğrencinin kafasını karıştırmaya, zaman zaman geçici kasılmalara, kimilerinde major depresyona neden olabilen patetik hadisenin yardımcı rol oyuncusu.

hayır, ne var yani bu kadar abartılacak? 18'inde bir ergensin sen, ne diye memleketi kurtarma arzusuna bütün bastırılmışlığın ve oldurulmuşluğunla itaat ediyorsun ki? bir de kendi geleceğimi düşünüyorum ben ayaklarına yatanlar var. ulan başka şey mi yok düşünecek sahtekar dallama? istediğin kadar iyi tercih yap, puanının ya da babanın parasının yettiğinden fazlasına giremezsin; öğrenemedin mi bunu? ne istediğini bilmiyorsan, "hele bir puanım gelsin de..." diyorsan zaten durum haddinden fazla trajikomiktir senin kendinibilmezliğinden dolayı; bir de tercihti formdu filan, dallamalığın alemi yok!

alıyorsun bir boş kağıt, açıyorsun üniversitelerin ve bölümlerin yazdığı kitapçığı, puanını önemsemeksizin önce bölümü ve sonra üniversiteyi göz önünde bulundurarak dolduruyorsun isteğine göre. 20 küsur tercih hakkın var, sınırı aştıysan pek hayalperestçe seçtiğin birkaç tercihi at gitsin. daha sonra bu tercihleri sıraya diziyorsun ve formalite neyi gerektiriyorsa paşa paşa yapıyorsun devamı ona uygun şekilde. bütün bunlara yarım saatten fazla zaman ayırmamaya özen göster ve üzülme; tutuyorsa zaten hep senindir, tutmuyorsa hiç senin olmamıştır.
saçma tavsiyelerdir. yapanlara tavsiye vermenin bir manası yoktur çünkü.

(bkz: universite tercihi yapacaklara tavsiyeler)
paranız bolsa, türkiye sınırları içinde okumayın. amerika' ya gidin size supermiş gibi gözüken boğaziçi üniversitesi' nin 3.sınıf amerikan üniversitesi olduğunu anlayın. anlamakla kalmayıp, burda da anlatın.
- devlet memuru olmayacaksanız ortalama bir üniversitenin iyi bir bölümünde okumak yerine çok iyi bir üniversitenin ortalama bir bölümünde okuyun.

- öss ye çalışmaktan bunalıp asla istemediğiniz bir bölüme girmeyin, zira bir sene bir ömürle kıyaslanınca oldukça kısa bir süredir.
hangi bölümü seçerseniz seçin beklentilerinizi karşılamayacağı için doğru düzgün ortamı olan üniversitelere yönelin,istanbul dışı olan anadolu,uludağ,ege ve akdeniz üniversiteleri sizi geldiğinize pişman etmez.(broşürde okuduğunuz bölümler hayal ettiğiniz gibi değil,bir dünya gereksiz iş sizi bekliyor.bu yüzden işin eğlence ve ortam kısmını sakın atlamayın)
Tavsiyem şudurki; mezun olduğunuzda bir meslek sahibi olarak okuldan çıkacağınız bölümleri tercih edin. Doktor,mühendis,avukat veya öğretmen gibi zira özellikle iiBF mezunları okuldan mezun olduklarında sudan çıkmış balığa dönerler. Ne iş olsa yaparım abi şeklinde iş ararken bulurlar kendilerini ha derseniz ben iktisat,işletme vs. okuyup öss'ye kastığım gibi mezun olduktan sonra kpss'ye de kasar devlette uzman olurum veya bankacı olurum o zaman lafım yok ama zordur iibf mezunu olmak kendimden biliyorum. bir çokiibf mezunlarının mezun olduktan sonra yaptıkları (yapmak zorunda kaldıkları) işlere inanamayabilirsiniz.

(bkz: iibf mezunlarinin calistigi sektorler)
edebiyat seçmeyi düşününenler arapça osmanlıca gibi alanlarla ilgilenmek zorunda olacaklarını unutmasınlar bu dersleri bir şekilde sevemeyeceksiniz hiç gelmeyin.
önemli olan üniversite değil bölümdür, bunu unutmayın boğaziçi'de dandik bir bölüm okuyup işsiz kalmayın. tıp yazacaksanız şu tıp iyidir bu tıp iyidir diyenlere aldanmayın van'da tıp okuyanlar hiç okumasın daha iyi diyenlere inanmayın tıp eğitimi her yerde zordur, her yerde öğrenciye bağlıdır.
hedefiniz uluslar arası ilişkiler diyelim ama sınav o kadar iyi geçti ki ankara hukuka girebiliyorsunuz. bu kadar puan aldım ziyan olmasın deyip daha önce aklınızın ucundan bile geçmeyen tercihler yapmayan kendinize düzgün hedefler koyun ve puan ne olursa olsun o hedefler doğrultusunda hareke edin.