bugün

içimden şehirler geçiyor

sözleri ümit yaşar oğuzcan'ın osuruğundan hallice bir şarkı. müziği hadi neyse, söyleniş kişiye has olabilir.

ama "içimden şehirler geçiyor, her durakta duruyor, inmiyorsun." tepe attırıyor. tamam sallayalım da feriduncum. bu kadar desteksiz sallamayalım. içinden şehirler geçiyor güzel söz bulmuşsun tamam. sonra gelen her durakta duruyor ne oluyor peki. içinden geçen şehirler her durak da mı duruyorlar? yoksa için mi duruyor her şehirde ama senin o idealize ettiğin acını üstüne yüklediğin, zavallığınla özdeşleştirdiğin sevdan mı inmiyor?

herhalde ikincisini demeye çalışmış ama bu sözlerden o anlamı çıkartmak ancak şarkının bütününe bakıp, aha unutamamış kararından kaynaklanıyor. yoksa türkçeyi unutmuş bayağı.

sonra gelelim "seni en sıcak ben öperdim, kimblir, sen bilmiyorsun."a heh biraz edebiyat kokuyor ama bayat ve basit edebiyat bu. kelimeleri yontayım derken tornaya elini kpatırmış gibi. ya da ilkokul üçüncü sınıf esprisi yapmaya çalışır gibi. "kim inanır? kadir inanır."dan farkı ben değil feridun uyduruyor bunu.

senelerdir pop parçalarının sözlerini anlamlı hale sokmaya çalışırım ama o kadar çok aşk şarkısı yazılmış ki yenilik katmak kısır bünyeler için imkansız olmuş. bir şey diyecekmiş gibi yapıp cümleyi yarıda bırakırken sırf kafiyeli diye satır atlayan cyeni cümleye başlayan onca şarkı sonrasında, insanların duygularıyla oynayan bir şarkı da daha fazla yaratıcılık bekliyor insan.

ama nafile bir bekleyiş bu. ne gelen var ne giden. yani şu sözlerdeki ahengi yakalamak çok mu zor?

Ölüyüm çoktan, bir baksana gözlerime
Gör, içindeki o kanli cam kiriklarini
Bu ne karanlik , bu ne zindan gece boyle
Butun gemiler sondurmus isiklarini.

gayet sıradan bir şiirinin gayet sıradan bir dörtlüğü ümit yaşar oğuzcan'ın. içinden ne şehirler geçmiş, ne sıcak sıcak öpmüş. başka değişle popülistlik yapmadan almış başka diyarlara götürmüş belki de kendi diyarına. kim bilir? kaya bilir.