bugün

birinci dünya savaşı

Almanların kaybettiği için bizim de kaybetmiş sayıldığımız savas diye, yillardir bize yutturulmaya calisilan yalana vesile olan harp!

Catir catir kaybetmisizdir *, hatta almanya'da en son bagdat'i da ingilizlere terk ettigimizde, artik savasi daha fazla surdurmenin anlami yok seklinde bir dusunceninin olusmasina da neden olmusuzdur. Tarihe at gozlugu ile degil, objektif bakmak gerekir. 2.Abdulhamid savasa ilk girdigimiz gunden itibaren, en buyuk geri zekaliligi yaptigimizi surekli idda etmistir*. Selanik, filibe, uskup gibi %100 turk kenti olan bolgeleri arkasinda birakip istanbul'a donen muhtesem hazirlikli osmanli ordusu, yine de kendisinden beklenmeyecek kadar buyuk bir cesaret ve atilim ile savasmistir. istihbarat teskilatimiz teskilat i mahsusa bu savas esanasinda cok buyuk projeler olusturmus olsa da, uygulama da ingilizler kadar basarili olamamistir.

Merkez devletlerinin savasin en buyuk beklentisi olan Hindistan isyanini bir turlu harekete gecirememelerine karsi, Rus ihtilali ve irlanda isyani hanelerine buyuk birer arti olarak yazilmis. Arap collerinde kaybedilen savaslar ve rusya'nin yerine savasa abd'nin katilimi ile maci ikinci devre 2-1'dan * 3-2'ye tasiyan ittifak devletleri. 300.000 amerikan askeri yiginagi ve son alman buyuk taaruzunu puskurterek *; alman ekonomisin de canlar calmasi ile *, maci uzatmalara goturmeye gerek kalmadan, teslimiyete zorlamislardir. ikinci devre, bulgaristan'in sirbistan'a yaptigi kasti hareket sonrasi kirmizi kartla kuzey ege ustunden oyundan atilmasi da; ileri uc ile defans blogu arasinda kopmalara neden olmus. Merkez devletleri macin son 10 dk'sinda * kollektif mucadeleden uzak bir sekilde oyuna devam etmek zorunda birakilmistir.

Sanki suveys'de, filistin'de, basra'da, kafkasya'da almanlar savastida, biz izledik. Uc onemli basarimiz soz konusu olmustur, Canakkale, Küt-ül Amare ve savasin son aylarinda ruslarin kaderine tert ettigi Baku isgali. bu muhtesem ortalarida gole ceviremedigimizden; yuce turk milleti bugunku surunmeye aha iste o gunlerde kesin olarak imza atmistir *. Ecdadimiz bize topragi bes para etmeyen bir bolge miras birakmis, biraktigimiz yerlerde elinde kalanlara yar olmamis hala kan aglamaktadirlar.

gelin gorunki 17.devlete umitsiz vakka diye bakilsada, gun gelir devran doner, bir gun bu millet yine butun alemi bicer dover!!!
güncel Önemli Başlıklar