bugün

gözetleme kulesi

--spoiler--
Onu okutan dayısının Bolu'daki evinden kaçıp okulunu da terk ederek, Kastamonu - Tosya'ya doğru, yol üstünde yenilip - içilen , küçük bir duraklama - konaklama yerindeki kıytırık bir odaya postu seren ve şehirlerarası otobüslerde hosteslik yapan bir genç kız Seher. (Nilay Erdönmez)

Bir süre sonra hamile olduğunu anladığımız, zaten gerçeklerin ortaya çıkmasından endişelenen annesi (Laçin Ceylan)ve işsiz babayla da (Rıza Akın)sorunlu Seher, dayısının tanıdığı olan patrondan (Menderes Samancılar) birikmiş parasını alamayınca işi bırakan aşçının yerine lokantanın mutfağına geçiyor, çünkü ilerleyen hamileliği hosteslik yapmasını zorlaştırıyor.

Bir şeylerden kaçıp doğaya sığındığı sezilen, sakalı da koyvermiş marangoz eskisi Nihat (Olgun Şimşek)ise ormandan geçilmeyen aynı yörenin Dipsizgöl denen en yüksek tepesinde bulunan bir yangın gözetleme kulesinde bütün gün dürbünle çevreyi tarayarak bekçilik etmeyi yeğleyen dertli, sessiz bir adam.

Geçmişinden kaynaklanan bir "acıyı dindirmek, yarasını iyileştirmek ve suçluluk duygusundan arınabilmek" için dağ başında münzevi yaşamayı seçmiş besbelli. Ancak kuledeki telsizle dış dünyayla bağlantı kuran Nihat, konaklama yerindeki lokantada yemek yerken tanıyor Seher'i ve onu gözetlerken gizlice doğurup bir kenara bıraktığı bebeğini bulup yine Seher'e veriyor.

Öte yandan dayısının tecavüzüyle hamile kalmış Seher'in bu ensest sırrından kaynaklanan utançla karışık suçluluk duygusu ve yoğun öfkesi de, ilk başta bebeğine sahip çıkmasını öteliyor. Ama feci yağmurda yıldırım düştüğü sahne, Seher'in biteviye mutsuz ve olumsuz giden kaderinin kırılma noktası filmde.

Sonuçta birbirlerinin eksiğini gediğini giderip gereksinimlerini karşılayan Seher - Nihat çiftinin hikayesini ucu açık bir finale bağlıyor yönetmen - senarist Pelin Esmer.

Altın Koza Film Festivali'nde en iyi yönetmen (Pelin Esmer), Kadın Oyuncu (Nilay Erdönmez), yardımcı oyuncular (Menderes Samancılar, Laçin Ceylan) ve kameraman (Özgür Eken) ödüllerini kazanan yeni filmi "Gözetleme Kulesi" minimalist bir çizgide gelişip geleneksel anlatıma dümen kıran üslubu, karakterleri ve doğal mekanları ile ilgiyle izleniyor.

"Araf" filminde de olduğu gibi tek başına yapılan zorlu bir doğum sahnesi içeren "Gözetleme Kulesi" , anlatılan aile içi cinsel ilişkiye ilişkin "muammalı" hikayesinin klostrofobik içeriğine tezat teşkil eden, Cide'nin adeta doğayla dağ havasının perdeden bize geçtiği, yemyeşil cennet gibi mekanlarda çekilmiş.

Ensest sorununa dokunduran, vicdan muhasebesi ve suçluluk duygusunu ele alıp işleyen film, sert hikayesinin yanı sıra özellikle başarılı görüntüleri ve sıra dışı iki baş karakteri canlandıran, zaten nicedir aktörlüğünü kanıtlamış Olgun Şimşek'le yeni yetenek Nilay Erdönmez'in performanslarıyla iz bırakıyor.

Pelin Esmer'in bundan böyle sinemamızın kesinlikle izlenmesi gereken kadın yönetmenlerimizden biri olduğunu da kanıtlıyor.
--spoiler--

(Sungu Çapan, 16.11.2012, cumhuriyet)