bugün

boğazlıyan kaymakamı kemal bey

her fırsatta saidi kürdi dahil abidik kubidik insanların doğumu, eserleri bilmem neleri kutlanıp ölümlerine yas tutulup hayatları film yapılırken sürekli olarak pas geçilen, onurlu gururlu haysiyetli milli şehidimiz.

edit: ayrıca türk tarihinde son derece trajik bir yer edinmiştir. hem suçsuzdur hemde içerideki hainler, şerefsizler tarafından canına kıyılmıştır.

--spoiler--
"düne kadar hakimler heyeti halinde olan sizler, şu dakikada bir tarih mahkemesi sıfatını almış bulunuyorsunuz. ermeniler tarafından öldürülen dindaşlarının ve soydaşlarının matemi müslümanların yüreklerinin sızlattığı ve her gün gelen kara haberlerin halkı tahrik etmekten geri kalmadığı malumdur. ermeniler ise, rus ordularının kah önüne geçerek, kah arkasında kalarak, ekseriya memleketin asker kuvvetinden mahrum kalmasına güvenerek facialar meydana getirmekten çekinmiyorlardı. yozgat vilayeti dahilinde sevk edilen bazı ermeni - muhacir kafilelerine, ermenilerin müslümanlara reva gördükleri facialara şahit olmuş, bazı asker kaçaklarının tecavüzü ihtimal dahilindedir.

ancak, savaşta yenilişimizin aleyhimizde meydana getirdiği hezeyanı durdurmak maksadıyla iddia makamının da isteği üzerine, kurbanlar verilmesi bir siyaset icabı sayılıyorsa, bu kurban, ben olamam. siz kurban seçmekte değil, ancak hak ve adaletle hüküm vermek vicdani görevini taşıyan bir yüksek heyetsiniz. mutlaka kurban aranıyorsa, herhalde bu işlerin tertipçisi ve idarecisi olarak benim gibi küçük bir memur bulunacak değildir."

getirilen şahitlere ise şu şekilde cevap vermiştir:

"hepsi yalandır, uydurmadır. reis paşa, ben ne bunların söyledikleri keller köyüne gittim ne de oradan geçtim. burada vuku bulduğunu iddia ettikleri cinayetlerden de haberim yok. hele parmaktan çıkmayan yüzüğü almak için kol kesmek... rica ederim. bu vahşeti kim yapar? bu derece şem'i bir işi yapacak bir insan tasavvur edemiyorum. esasen, birini ispat edemezler. çünkü hepsi iftiradan ibarettir. benim haberim olmadan bir şey olmuşsa bilemem. fakat bu ana kadar bu mevzuda hiç bir şikayetçi gelmemiştir. ilk defa burada mahkeme huzurunda bu şikâyetlerle karşılaşıyorum."
--spoiler--