bugün

1982 anayasası

idareye, sokakta gayet masum amaçlarla yürürken farkında olmadan yolu kapatan insanları "toplu yürüyüş ve eylem"le ilgili maddesine aykırılık sebebiyle tutuklama, dünya zekisi insanları işlemedikleri suçlar için tutuklayıp onları eğitim haklarından yoksun bırakabilme yetkisi veren,değiştirilemez 2. maddesinde yer alan başlangıç kısmının "temel ilkeleri"nin aslında herkesin farklı yorumlayabileceği ilkeler olduğu ve yine başlangıç kısmının bazı kısımlarının ise anayasayla ilgisi olmadığı bir anayasadır 82 anayasası.
değiştirilemez 2. maddesinde, "toplumun huzuru anlayışı" gibi ilginç bir anlayıştan da söz edilmekte ve bunlar yalnızca birkaç örnek olma durumundadır.

61 anayasası gibi liberal ve halkçı esaslı bir anayasa halk tarafından %60 civarında kabul oyu almışken, 82 anayasası gibi saçma sapan hazırlanmış ve baskı esaslı bir anayasanın %94 oyla kabulü ise şöyle açıklanabilir; 61 anayasası kabul edilmezse, yine halk,siyasi partiler ve kurumlar tarafından seçilecek bir kurul tarafından tekrar hazırlanacaktı. ancak 82 anayasası kabul edilmezse sonucunda hiçbir şey öngörülmemişti ve kenan evrenin ve askerin baskıcı yönetiminin devam edeceği izlenimi uyandırıyordu. ayrıca sanırım, 82 anayasasının oylamasında her kutunun başında en az bir zabıta duruyordu ve ret oyu verenler,tahmin edebileceğiniz tepkilere maruz kalıyorlardı. bu sebeplerden olsa gerek 82 anayasası %94 oyla kabul edilmiştir.ayrıca 61'de siyasi partiler dahil herkesin anayasaya karşı etkinlikte bulunmakta serbest olmasına rağmen 82'de bu etkinlikler ve anayasayı övücü konuşmaların eleştirilmesi kesinlikle yasaktı.

işte şimdi "korku"ya ve "bıkkınlık"a dayalı kabul oylarıyla yürürlüğe girmiş bir anayasayla yönetiliyor, hala o yılların izlerini taşıyoruz.